FORLATT: Som baby ble Jillian Sobol (31) forlatt av moren – en ung student som fødte på universitetet. FOTO: Michael Macor/San Francisco Chronicle via AP/SCANPIX
FORLATT: Som baby ble Jillian Sobol (31) forlatt av moren – en ung student som fødte på universitetet. FOTO: Michael Macor/San Francisco Chronicle via AP/SCANPIX

For 31 år siden ble Jillian forlatt på universitetet. Nå har hun fullført studiene der

Den unge moren la nyfødte Jillian i en pappboks og forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en studenthybel ved San Francisco State University, fødte en ung kvinne i 1984 en liten jente.

Morkaken kastet hun ned i søppelsjakta, mens hun puttet babyen oppi en pappeske med håndklær som hun satt på det felles vaskerommet.

Deretter forsvant hun.

Flere timer senere ble den blåfrosne babyen funnet av andre studenter, som klarte å utføre livreddende førstehjelp og få fraktet den lille jenta til sykehus.

Avisa San Francisco Chronicle omtalte først den utrolige historien.

Ble adoptert

Babyen i esken var Jillian Sobol, som i dag er 31 år gammel. Etter tiden på sykehus ble hun adoptert av en familie i California. Sam og Helen Sobol ble jentas nye foreldre.

– Jeg skalv og gråt. Da jeg leste historien i avisen tenkte jeg «Dette er vår baby», sier Helen til avisen.

Politiet klarte også å spore ned Sobols biologiske mor; en 19 år gammel student som innrømmet at hun hadde holdt graviditeten hemmelig for alle rundt seg.

Som 16-åring fikk Sobol vite hva som skjedde den dagen hun ble født. Hun forteller at det var en sjokkerende, men samtidig fin historie.

– Det var en strøm av kjærlighet fra dem som fant meg og de ansatte ved sykehuset. Og denne hæren av folk som forsøkte å hjelpe meg og finne foreldre mine. Jeg er så takknemlig for alt det, og hvordan det førte til at jeg fikk mine fantastiske foreldre og familie, sier hun.

Student ved samme universitet

Tilfeldighetene skulle ha det til at Sobol valgte samme universitet som sin biologiske mor for sine studier. Nylig fullførte hun bachelorgraden ved San Francisco State, og kunne kaste hatten i været sammen med tusenvis av andre studenter.

– Dette er en fortelling om håp, glede, optimisme, familie og San Francisco State University, sier hun til San Francisco Chronicle.

Sobol har slitt på skolen, og sier universitetsgraden derfor betyr ekstra mye.

– Jeg vet jeg er en kunnskapsrik person, men jeg hadde det vanskelig på videregående. Jeg hadde dysleksi, konsentrasjonsproblemer og lærevansker. Jeg har vært hos en rekke hjelpelærere og folk som lærte meg studieteknikker, sier hun.

Har bodd i Norge

I dag er 31-åringen ferdigutdannet og ser lyst på livet. Hun er også Norgesvenn, fordi adoptivmoren er født der. En periode bodde Sobol til og med i Norge.

I senere tid har hun tatt opp kontakten med både sin biologiske mor og far. Selv om hun synes det er vanskelig å forstå, har hun sympati med valget moren måtte ta.

– Det er et fryktelig for en kvinne når det eneste valget hun har er å forlate barnet sitt i en boks. Jeg har taklet dette ved å ikke la det diktere livet mitt. Den kjærligheten jeg har vokst opp med har tillatt meg å omfavne det og ikke løpe fra det, sier hun.