TERROR: En selvmordsbomber klarte å ta seg inn til et av hotellene med høyest sikkerhet i Mogadishu. Foto: REUTERS/Feisal Omar/NTB Scanpix
TERROR: En selvmordsbomber klarte å ta seg inn til et av hotellene med høyest sikkerhet i Mogadishu. Foto: REUTERS/Feisal Omar/NTB Scanpix

Selvmordsangrep mot høy- sikkerhetshotell i Mogadishu

Minst 15 mennesker er drept etter at ekstremistgruppa al-Shabaab angrep et profilert hotell i Somalias hovedstad Mogadishu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En selvmordsbomber sprengte først en bil full av sprengstoff utenfor Ambassador Hotel. Deretter stormet flere andre angripere hotellet og begynte å skyte.

Terrorangrepet skjedde tidlig onsdag kveld.

– Operasjonen er i en avsluttende fase nå. Så langt er 15 personer omkommet og 20 andre er skadet, sier politikonstabel Ibrahim Hassan til Reuters.

Høy sikkerhet ved hotellet

Hotellet ligger i sentrum av byen og er hyppig brukt av offentlig ansatte og folk i finansbransjen.

– Ambassador hotel er regnet som et av de sikreste hotellene i Mogadishu. Det er tre ringmurer rundt hotellet og et stort antall vakter. For å komme inn må man gjennom flere vaktposter som er kontrollert av militæret og politiet, sier Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø og biovitenskap.

Han har nylig besøkt Somalias hovedstad og kjenner hotellet godt.

Terrororganisasjon står bak

Den militante islamistgruppa al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.

– Dette angrepet har sterk symboleffekt. Det al-Shabaab vil signalisere er at de kan slå til også imot somaliere og den afrikanske union, siden representanter derifra ofte bruker hotellet, sier Hansen.

Gruppa gjennomførte et lignende angrep for ett år siden, og etter da bygde hotellet ut sikkerheten enda mer.

– Hardt slag for politi og militæret

Når terrororganisasjonen nå på nytt angriper, er det et tydelig tegn på at politiet og det militæret i landet enda ikke fungerer helt, påpeker Stig Jarle Hansen.

Tidligere på onsdagen opplyste det amerikanske forsvarsdepartementet at en av al-Shabaabs ledere «trolig» ble drept i et amerikansk luftangrep 27. mai.

(NTB/TV2)