Ikke flertall for omstridt fraværsgrense

Arbeiderpartiet sier nei til regjeringens forslag om en fraværsgrense på 10 prosent i videregående skole. Dermed er det ikke flertall for forslaget på Stortinget.

DEMONSTRASJON: I begynnelsen av mai demonstrerte elevene mot fraværsgrensen flere steder i Norge. Her demonstreres det utenfor Oslo Rådhus. FOTO: TV 2
DEMONSTRASJON: I begynnelsen av mai demonstrerte elevene mot fraværsgrensen flere steder i Norge. Her demonstreres det utenfor Oslo Rådhus. FOTO: TV 2

«Arbeiderpartiet vil ha klare regler mot ugyldig fravær i skolen og at skolene skal ha effektive og gode reaksjoner når reglene brytes. Regjeringens forslag om nye fraværsregler bidrar ikke til det», skriver Ap-nestleder Trond Giske på sin Facebook-side.

– Regjeringen må lage en ny forskrift i dialog med sektoren, konkluderer han.

Utdanningskomiteen på Stortinget skal avgi sin innstilling i saken neste tirsdag.

En kartlegging VG har gjort viser imidlertid at verken regjeringens to støttepartier, Venstre og KrF, eller Sp eller SV vil støtte den nye grensen på maks 10 prosent fravær i hvert enkelt fag i videregående skole.

Røe Isaksen: Henger i en tynn tråd

– Dette ble jeg overrasket over, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til TV 2.

Han er svært misfornøyd med Arbeiderpartiets nei, og anklager partiet for å ikke ha noe alternativ å vise til.

– Arbeiderpartiet har jo programfestet at de vil ha en fraværsgrense. Nå som de har fått det, sier de nei. Det er jo SV som har gått i bresjen for å få fjernet grensen, og nå har Arbeiderpartiet gått med SV nok en gang i skolepolitikken, sier Røe Isaksen.

– Hvor stort nederlag er dette for deg?

– Først og fremst vil det være et nederlag for elevene og skolene. Mange skoler har sagt at de vil ha en fraværsgrense. Men vi er i mindretallsregjering og er avhengige av støtte. Når Arbeiderpartiet nå slår seg sammen med SV, så kan det hende forslaget henger i en tynn tråd, svarer han.

Åpen for 15 prosent

Kunnskapsministeren er imidlertid åpen for å inngå et kompromiss for å få gjennom forslaget, som sier at elever som har mer enn 10 prosent fravær i ett fag, ikke vil få karakter i faget.

– Vi kan for eksempel diskutere om vi skal ha litt større rom for skjønn enn det bestemmelsen legger opp til nå, sier han.

– Utdanningsforbundet har fremmet et forslag om blant annet 15 prosents fraværsgrense, og det kan være et godt utgangspunkt for et kompromiss.

Elevorganisasjonen fornøyde

Elever over hele landet har streiket denne våren mot fraværsgrensa. Elevorganisasjonen er blant dem som har sagt et klart nei til Isaksens forslag.

Påtroppende leder Sylvia Helene Lind jubler over at også Arbeiderpartiet nå sier nei.

– Etter at norske elever har sagt klart i fra, lytter nå endelig Stortinget. Vi takker alle norske elever for det engasjementet de har vist, og til stortingsflertallet som lytter til oss, sier hun til TV 2.

Dette er fraværsgrensen

* Hvis en elev er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, skal han eller hun i utgangspunktet ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

* Fraværsgrensen gjelder timefravær i enkeltfag, ikke elevenes totale fravær.

* Selv om en elev har mer enn 10 prosent fravær i et fag, kan han eller hun likevel få halvårsvurdering med karakter og standpunktkarakter om fraværet skyldes noen spesielle grunner.

* Eleven må dokumentere fraværet for å få det unntatt.

Eleven skal få et varsel om han eller hun står i fare for å ikke få karakter på grunn av fravær.

(Kilde: Utdanningsdirektoratet)

(NTB / TV 2)