RØNTGENSYSTEMET TIL 35 SYKEHUS ER MER ENN TO ÅR FORSINKET:

Krever at man går ut av kontrakten

Ansatte ved sykehuset Innlandet mener innføringen av nytt røntgenbildesystem må stoppes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nok er nok, sier overlege Eric Zimmermann ved sykehuset på Hamar om prosjektet med å innføre nytt røntgenbildesystem i regionen.

TV 2 har fortalt at Norges største helseforetak Helse Sør-Øst godkjente kjøp av nytt røntgenbildesystem til en halv milliard kroner. Systemet ble omtalt som «hyllevare» og skulle brukes på 35 sykehus, men oppstart er utsatt hele syv ganger. Nå skal man prøve å komme igang til høsten.

Vil stoppe prosjektet

Ansatte ved sykehusene på Hamar og Lillehammer som skulle teste ut det innkjøpte datasystemet, mener Helse Sør-Øst bør komme seg ut av kontrakten.

– Jeg mener at man bør stanse hele prosjektet og rulle opp en helt ny anbudsrunde, sier Zimmermann til TV 2.

Han får støtte av kolleger på sykehuset på Lillehammer.

– Noen oppover i systemet må sette en stoppdato og etter den datoen er det slutt. Vi kan ikke holde på sånn videre fremover i år etter år, sier overlege Lars Hagen Henriksen til TV 2.

Vil ikke ut av kontrakten

Men selv om prosjektet er over 2 år forsinket og har kostet 165 millioner kroner hittil, vil Helse Sør-Øst prøve starte opp til høsten.

– Vi har ikke vurdert å stoppe dette nå. Det vi har fokus på nå er å løse de tekniske problemstillingene vi har hatt nå og sørge for at vi får en god nok løsning, sier direktør for teknologi og helse, Thomas Bagley, i Helse Sør-Øst.

– På nåværende tidspunkt har vi ingen vurderinger på det, svarer Bagley på spørsmål om Helse Sør-Øst vil forsøke å komme ut av kontrakten.

Dette er saken

  • Helse Sør-Øst godkjente kjøp av nytt radiologisystem for røntgenbilder (RIS/PACS) til bruk på alle sykehus i regionen våren 2013.
  • I styredokumentene omtales systemet som «hyllevare». Anbudet hadde en verdi på 478 millioner kroner.
  • Den internasjonale leverandøren Carestream vant anbudskonkurransen basert på tildelingskriterier og fordi de hadde det billigste anbudet.
  • Sykehuset Innlandet(Hamar, Lillehammer m. fl) skulle være pilotsykehus for innførung av røngtenbildesystemet og ta det i bruk i april 2014.
  • Man blir nødt til å utsette oppstart av systemet 7 ganger på grunn av feil og ustabilitet.
  • Ansatte ved pilotsykehusene har sendt flere bekymringsmeldinger om pengebruk og ressursbruk knyttet til innføring av systemet.
  • Helse Sør-Øst mener systemet vil være klart til oppstart til høsten og vil fortsette prosessen med å ta det i bruk på alle de 35 sykehusene i regionen.