BLANT FAVORITTENE: Alexander Kristoff har sju gode vinnermuligheter i Tour de France. 
BLANT FAVORITTENE: Alexander Kristoff har sju gode vinnermuligheter i Tour de France. 

Dette er Tour de France-etappene Kristoff kan vinne

Johan Kaggestad tror Alexander Kristoff kan kjempe om seier på en tredjedel av Tour-etappene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff er i rute en drøy måned før Tour de France starter. Søndag sykler han oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné. Også Edvald Boasson Hagen stiller til start.

Tour de France-arrangør ASO har tidligere lagt ut etappeprofiler på utvalgte Tour-etapper, men i dag offentliggjorde arrangøren samtlige etapper.

Sju vinnermuligheter for Kristoff
Det er først og fremst den første uken at Alexander Kristoff har gode vinnermuligheter. Det kommer også enkelte etapper midt i Touren som passer nordmannen bra. I tidligere utgaver har han vært på sitt beste når de andre spurterne begynner å merke kjøret.

– Jeg ser sju etapper som Kristoff kan vinne. Det kan bli mange store opplevelser. Boasson Hagen har vinnermuligheter på de etappene hvor Kristof ikke kan spurte og det ikke er for mye fjell. Da kjører Dimension Data for Edvald, ikke Cavendish. Det gjelder for eksempel den 2. etappen og den 10. etappen, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Han mener Kristoff kan vinne 1. etappe, 3. etappe, 4. etappe, 6. etappe, 11. etappe, 14. etappe og 21. etappe. I tillegg kan 28-åringen vinne 16. etappe med full klaff. En god start vil også sende Kristoff i den gule ledertrøyen.

– Han kan vinne den første etappen, men det har aldri vært så høyt nivå på spurterne som det blir i år. Kristoff, Cavendish, Greipel, Kittel, Bouhanni, Demare, Sagan og Matthews vil nok kjempe om etappeseirene. Alt som kan krype og gå av spurtere er med. På de flate etappene blir det et verdensmesterskap i spurt, sier Kaggestad.

Mange seiersmuligheter første uken
Den første etappen fra Mont-Saint-Michel til Utah Beach er paddeflat og skreddersydd for spurterne. Den andre etappen fra Saint-Lô til Cherbourg er noe mer kupert. De siste tre kilometerne skal rytterne opp Côte de la Glacerie (1,9 km med stigningsprosent på 6,5). I tillegg er det en knekk på 700 meter opp til mål i Cherbourg. Det er en etappe som passer utmerket for såkalte «puncheurs», ryttere som presterer godt i korte og bratte bakker. For Edvald Boasson Hagen vil denne etappen være et naturlig mål.

TØFF AVSLUTNING: Den 2. etappen til Cherbourg passer nok bedre for Edvald Boasson Hagen.
TØFF AVSLUTNING: Den 2. etappen til Cherbourg passer nok bedre for Edvald Boasson Hagen.

3.- og 4. etappe er flate, mens 5. etappe nok vil passe Boasson Hagen bedre enn Kristoff. Den 6. etappen er flat. Så beveger Tour-sirkuset seg inn i Pyreneene.

På den 10.- og 11. etappen åpner det seg muligheter for Kristoff og Boasson Hagen igjen. På den 14. etappen fra Montélimar til Villars-les-Dombes er Kristoff blant favorittene. Et brudd kan fort gå inn på den 16. etappen fra Moirans-en-Montagne til Bern. Deretter må spurterne vente til den siste og avsluttende etappen opp paradegaten Champs-Élysées.