Kenneth (24) solte seg til egenkapital

Nå håper den solbrune 24-åringen at han endelig kan få boliglån av banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lang tid har Kenneth Stovner Jacobsen (24) fra Romerike forsøkt å kjøpe egen bolig.

Selv om han har fast jobb med nok månedlig inntekt til å betjene et lån, får han ikke ja fra banken.

Det er kravet om egenkapital som har satt en stopper for Jacobsens boligdrøm. For å gi boliglån krever nemlig banken at man selv har minst 15 % av kjøpesummen.

– Først er boligmarkedet veldig tøft, men hvis du ikke har egenkapital så får du faktisk ikke lån fra banken, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

Vant modellkonkurranse

Men nå kan drømmen kanskje bli virkelig for Kenneth likevel. 24-åringen fra Skedsmokorset gikk nylig til topps i solariumkjeden Brun og Blids årlige modellkonkurranse.

I fjor før vant kjæresten den samme konkurransen, skriver Romerikes Blad. I år var det Jacobsen som danket ut over 700 andre håpefulle, og vant pengepremien på 500.000 kroner.

Med pengene øker sjansen for å få innvilget lån.

– Jeg vet ikke om jeg får lån nå, men det gir meg i hvert fall større egenkapital, sier Jacobsen.

24-åringen forteller at han bruker mye tid under de ultrafiolette strålene.

– Det varierer veldig, men jeg bruker det nok, sier han og ler litt.

Vil fortsatt ha egenkapitalen

Mange unge sliter med å innfri kravet om egenkapital. Det tar lang tid å spare opp de flere hundre tusen som ofte kreves.

Likevel mener økonomer at et slikt krav er helt nødvendig for å ikke ytterligere blåse opp boligbobla.

– Uten kravet om egenkapital vil vi få mer kjøpekraft inn i boligmarkedet, og da vil også boligprisene stige mer, sier sjefsøkonom i DNB, Øystein Dørum.

Nylig oppfordret Det internasjonale pengefondet også finansminister Siv Jensen om å bli enda strengere, noe som kan bety flere innstramninger i bankenes boliglån.

Meier i Privatmegleren er derimot bekymret for at unge ikke klarer kravet om egenkapital, og dermed faller utenfor markedet.

– Det er ikke sånn det kan fungere. De færreste kan vinne modellkonkurranser eller i lotto for å komme seg inn i markedet, sier hun.

Boligprisene