FERIEPLANER: 30 prosent av oss har planer om å bruke feriepengene på det de er tiltenkt til; nemlig ferie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
FERIEPLANER: 30 prosent av oss har planer om å bruke feriepengene på det de er tiltenkt til; nemlig ferie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Dette skal du og jeg svi av 135 milliarder på denne sommeren

Vanligvis prioriterer vi ferie høyt, men nye tall viser en dramatisk endring i hvordan nordmenn planlegger å bruke de ekstra kronene som i disse dager går inn på konto.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager får nordmenn utbetalt rundt 135 milliarder kroner i feriepenger.

30 prosent svarer ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB at de skal bruke feriepengene på å feriere.

Dette er en nedgang på hele 14,5 prosent fra tidligere år.

– Det er første gang vi ser en så dramatisk nedgang i feriepengebruk, sier Sandmæl til TV 2.

Hun har regnet ut hvor mye vi kan forvente å få i feriepenger i år ut fra ny skattetallstatistikk, og kommet fram til at nordmenn samlet sett får utbetalt 135 milliarder i disse dager.

Faresignal

Hun sier det at folk sier de vil holde igjen på noe vi vanligvis prioriterer så høyt, viser at vi er inne i en usikker økonomisk tid.

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl i DnB.
FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl i DnB. Foto: DNB

– Hvert år ser vi at folk bruker mer og mer på ferie, men i år er det langt flere som sier at de ikke skal på ferie, eller at de ikke vet hva de skal bruke pengene på, sier forbrukerøkonomen.

Det er trolig den økte arbeidsledigheten og uro for økonomien som gjør at flere prioriterer andre ting enn ferie. Det mener imidlertid Sandmæl er lurt.

– Feriepengene er en gyllen anledning til å komme seg økonomisk ovenpå. Har du dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld, bør det stå først på prioriteringslisten. Det kan også være en gyllen mulighet til å fylle opp bufferen i tilfelle uforutsette utgifter. Har du god økonomi kan feriepengene være startskuddet for sparing, sier hun.

Sparing

Spørreundersøkelsen viser også at de unge er flinkere til å spare enn de eldre. 16 prosent av unge mellom 18-29 år sier de vil spare feriepengene, mens bare to prosent av de over 60 sier det samme.

– Feriepengene kan være med på å realisere det du drømmer om. De unge som enda ikke har kommet inn i boligmarkedet bør fylle opp BSU-kontoen og de midt i livet bør spare til pensjonisttilværelsen, sier Sandmæl.

Hun mener også det kan være lurt å investere i fond med mer avkasting.

– Sparer du til pensjonstilværelsen, og det er mer enn ti år til, anbefaler jeg å spare i aksjefond, sier hun.