Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har sett første episode av Top Gear. Og selv om det ikke er like bra som før, mener han det nye konseptet bør gis en sjanse. 
Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har sett første episode av Top Gear. Og selv om det ikke er like bra som før, mener han det nye konseptet bør gis en sjanse. 

Nye Top Gear slaktes – men jeg mener du må gi dem en sjanse!

Ikke hør på de som har bestemt seg på forhånd ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANMELDELSE: Det å hoppe etter Wirkola, overta sjefsstolen i Manchester United etter Alex Ferguson eller forsøke å fylle tomrommet etter Jeremy Clarkson i Top Gear kan vel omtrent sies å være like håpløst. Du har alt å tape, og ingenting å vinne.

En annen måte å si det på – en snøballs sjanse i helvete. Kort oppsummert: Ikke akkurat det mest takknemlige utgangspunktet for å starte en ny sesong med Top Gear.

Det gikk da også som det måtte gå. I går hadde nye Top Gear premiere på engelsk fjernsyn. Og kritikken haglet i sosiale medier.

I kveld braker det løs her hjemme. For første gang får vi altså se episodene bare 48 timer etter at de blir vist for publikum hjemme i England.

Top Gear-Clarkson innrømmer juks

Du må nullstille

Jeg er selv en SVOREN fan av Top Gear. Jeg har sett ALLE episodene –mange ganger. Og koser meg hver gang. Nylig var jeg også på besøk på Top Gear-anlegget og snakket med de nye programlederne, så det oppussede studioet og opplevd den nye banen som kjendisgjestene skal få prøve seg i.

Jeg har også fått sett hele første episode av det nye programmet. Hvis du er en av dem som har mistet motet etter alle de negative kommentarene på sosial medier etter premieren i England, så må du forsøke å nullstille deg.

Dette er BBC, kanskje verdens mest kvalitetsbevisste TV-kanal. Chris Evans er en av Englands mest profilerte og erfarne programledere, Sabine Schmitz og Chris Harris er noen av de råeste sjåførene i bransjen og det er producere og tekstforfattere i verdensklasse. La det ikke være tvil – nye Top Gear er veldig, veldig bra! Problemet er naturligvis at det måles mot det gamle Top Gear.

Mangler kjemi

La oss like godt ta det negative først. Vi som har vennet oss til Clarkson, Richard Hammond og James May, må omstille oss. Det ER ikke samme kjemi mellom programlederne og ikke samme humoren. Ikke klarer de, i alle fall i første episode, å overraske eller være spesielt originale, heller. Det blir ganske forutsigbart.

Evans og LeBlanc i USA vs GBR-innslaget, hvor de legger ut på en road trip i hver sin Reliant Robin, mangler det lille ekstra. Kommentarene høres ikke like spontane og ektefølt ut.

I et annet innslag kjører Matt LeBlanc en Nomad offroader i ørkenen. Det virker ikke helt gjennomarbeidet. I klippet skal den gamle Friends-stjernen forsøke å kjøre fra en papparazzi på en crossykkel, et kamera montert på en drone som blir styrt av en papparazzi og en papparazi som flyr rundt med en propell på ryggen, omtrent som Carlson på taket.

Hele greia blir litt platt. Det blir ikke skikkelig morsomt, og selv om produksjonen er knallbra, er det ikke noe nytt under solen på det området heller.

Matt LeBlanc kan helt sikkert bli en hit, men han vil måtte overbevis en god del skeptikere på veien.

VW får uventet støtte fra Top Gear-Clarkson

Sabine er best på å kjøre

Det samme kan sies om Evans. Han er ikke alles "cup of tea". Til det er han for intens og høyrøstet.

Hans innslag sammen med Sabine Smitz, der de kjører amerikanske muskelbiler på flyplassen, blir veldig oppjaget, og humoren litt påtvunget. Sabine passer bedre til å ratte rundt på bane og være "seg selv", enn å forholde seg til et strengt manus. Foreløpig.

Bilcastingen er heller ikke ideell. Det blir veldig få aktuelle biler. Når hovedinnslaget inneholder noe så dølt som Reliant Robin, som gamle Top Gear allerede har gjort det meste med, så blir det litt kjedelig.

Formidabel produksjon

Så ja, det er ting som ikke sitter. Men husk, dette er første program. Vi som har sett Top Gear fra 2002, den gang Clarkson nettopp hadde tatt over, vet at det var noe rusk i maskineriet da også.

Dessuten. Som vi har nevnt. Selve produksjonen kan ikke beskrives som annet en formidabel. Her er det akkurat slik vi er vant med, klipping, bilder, lyd og måten det er presentert på sitter som et skudd.

Om du aldri hadde sett Top Gear før, tror vi nok mange flere ville jublet for dette hjemme i sofaen.

Blodig: Gir alt i nytt bilprogram

Spennende nyhet

Og, noe vi tror kan appellere særlig til de mest bilinteresserte av oss, er Xtra Gear. Det er et konsept som samtidig slipper unna litt av sammenligningen med det gamle programmet. Her snakker vi nærmest nybrottsarbeid, det som på DVD-språk ville vært kalt "bonus-materiell".

Det ledes av Chris Harris og Rory Reid – og det er to karer jeg tror mange vil like godt. De er jordnære og engasjerte – og minner litt om barn som er sluppet løs i leketøybutikken med ubegrenset budsjett. De formidler ektefølt entusiasme – og det blir sjelden feil.

Til slutt: Neste uke har de en langt mer spennende liste med biler: Jaguar F-Pace, Porsche Macan, Mercedes GLC og McLaren 675. Det gleder jeg meg til ...

Skal jeg trille en terning, så gir jeg firer. Fordi jeg ser potensial, og fordi produksjonen er råsterk!

Se programmet selv på BBC Brit, klokken 22.00 - og si din mening:

Her kan du lese alt du vil vite om nye Top Gear