Slik blir de nye røyk- og snusboksene dine

Helseminister Bent Høye la i dag frem et lovforslag om standardiserte tobakkpakninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Verden tobakkfrie dag 31. mai, presenterte Helse- og omsorgsminister Bent Høie regjeringens arbeid mot en tobakksfri generasjon.

Tobakkspakkene skal bli reklamefrie, nøytrale og standardiserte.

– I Norge har vi en ungdomsgenerasjon som røyker stadig mindre, men det siste tiåret har vi hatt en dramatisk økning i snusbruk blant unge. Før var snus ofte en vei ut av røykingen. Nå er det blitt en vei inn i tobakksavhengigheten. Vi må hindre at en ny generasjon blir avhengig av tobakk og standardiserte tobakkspakninger er et viktig skritt på veien mot en tobakksfri generasjon, sier Høie.

Regjeringen vil i løpet av første halvdel av juni sende sitt lovforslag om standardiserte tobakkspakninger til Stortinget.

– Standardisere tobakkspakninger skal hindre at tobakksprodusentene designer pakkene i fine farger for å gjøre røyk og snus attraktivt for barn og unge. Pakken brukes som industriens reklameplakat, og forskning viser at unge blir mest påvirket. Målet med standardiserte pakninger er å hindre at barn og unge begynner med røyk eller snus. Dette målet tror jeg de fleste støtter, sier helse- og omsorgsministeren.

En ny holdningsundersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at nesten halvparten av befolkningen nå støtter standardiserte tobakkspakninger. Dette er en økning på hele 10 prosentpoeng på bare ett år.

STANDARDPAKKER: Helseminister Bent Høie viser hvordan røykpakker og snusesker vil se uti framtiden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STANDARDPAKKER: Helseminister Bent Høie viser hvordan røykpakker og snusesker vil se uti framtiden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise
IKKE GJENKJENNBAR: Her er den nye boksen snus (t.v) som skal ha en mørkegrønn farge og pakningens utforming skal være lik. Nå skal snus også ha advarsel. De gamle delikate boksene skal ut av butikkene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE GJENKJENNBAR: Her er den nye boksen snus (t.v) som skal ha en mørkegrønn farge og pakningens utforming skal være lik. Nå skal snus også ha advarsel. De gamle delikate boksene skal ut av butikkene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar