Oslo 20030806
Øl-drikking i sommersol på
Oslo 20030806 Øl-drikking i sommersol på "Lektern" ved Aker Brygge i Oslo. Været på Østlandet om dagen tilsier godt salg for bryggeriene. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Foto: Bjørnflaten, Thomas

Utepilsen trues av mulig bryggeristreik

1014 bryggeriarbeidere blir tatt ut i streik onsdag morgen om ikke partene blir enige i den pågående meklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både produksjon, distribusjon og lagerfunksjoner vil bli rammet av en eventuell streik. Det vil bety at det gradvis blir vanskeligere å få tak i leskende varer fra landets bryggerier.

Hvor fort det vil gå tomt i butikker og serveringssteder vil variere fra sted til sted, men Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen anslår at de fleste butikker har lager som varer et par uker.

– Men hvis det blir fint vær som det er meldt nå, kan vi oppleve hamstring. Da kan konsekvensene merkes rundt neste helg, om halvannen uke. Men vi krysser selvsagt fingrene for at det ikke blir noen streik, sier Nome til TV 2.

Hele landet rammes

33 bedrifter er omfattet av det første streikeuttaket. Dette gjelder blant andre Aas, Arendals Bryggeri, E C Dahls, Grans Bryggeri, Mack og en rekke avdelinger av Coca-Cola og Ringnes.

– Blir streiken langvarig, vil øl, brus, vann, cider og energidrikker gradvis bli borte fra butikker og serveringssteder, sier Petter Nome.

En del mikrobryggerier og mindre merker vil produseres og distribueres som normalt. Imidlertid vil ikke kapasiteten være stor nok til å dekke etterspørselen.

12 år siden forrige streik

Partene i meklingen er Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforeningen (NNN) og NHO Mat og Drikke. Ifølge NHO Mat og Drikke brøt NNN forhandlingene etter at arbeidsgiveren sa nei til krav om styrket garantiordning for minstelønn.

NNN ønsker tirsdag ikke å kommentere innholdet i forhandlingene, men ifølge Aftenposten er også spørsmålet om «normalarbeidsdagen» et vanskelig punkt. Vanligvis slutter arbeidstiden klokken 17, men nå skal det gjøres forsøk på å strekke den til klokken 19.

Fri Fagbevegelse skriver at det ikke har vært streik i bryggerisektoren siden 2004.