Herlig mat som bare roper vår

Smaken av vår har endelig kommet! Wenche lager lettgravet stekt makrell servert med tzatziki og nypoteter, toppet med en rabarbrakompott til dessert!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lettgravet makrell

Dette trenger du til lettgraving:

  • 2-3 hele makrell (beregn 1-2 fileter avhengig av størrelse, pr person)
  • 1 ss salt
  • 1 ss sukker
  • 1 ts pepper
  • frisk gressløk

Dette trenger du til steking:

  • 3 ss grovt rugmel
  • pepper
  • revet skall av 1/2 sitron
  • gressløk
VÅRENS FRISTELESER: Makrell fra havet og rabarbra fra haven. Foto: TV 2. 
VÅRENS FRISTELESER: Makrell fra havet og rabarbra fra haven. Foto: TV 2. 

Slik gjør du:

Rens og fileter makrellene, behold skinnet på.

Lag et par tynne snitt i skinnet.

Bland sammen salt, sukker og pepper og fordel på makrellfiletene sammen med frisk gressløk.

La stå og trekke smak på kjøkkenbenken 1-2 timer eller i kjøleskapet natten over.

Skrap av krydder, og vend skinnsiden på makrell filetene i rugmel tilsatt pepper og finrevet skall av sitron.

Stek med skinnsiden ned i stekepanne med smør/olje. Stek til skinnsiden er gyllen og sprø.

Øs over stekefett under stekingen.

Tzatziki

Dette trenger du:

  • 1/2 slangeagurk
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 1 fedd hvitløk
  • saft av ½ sitron
  • finhakket frisk mynte
  • Salt og pepper
  • Sukker

Slik gjør du:

Riv agurken grovt opp og klem ut ”vann”.

Rør sammen resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Rabarbrakompott

Dette trenger du:

  • ca 3/4 kg rabarbra
  • 1 ½ dl vann
  • 1- 2 1/2 dl sukker
  • 1 vaniljestang eller 1 bit hel kanel
  • ca 1 ss potetmel
  • 1/2 dl kaldt vann

Slik gjør du:

Trekk av det grove skinnet av rabarbrastilkene.

Del stilkene i biter.

Kok opp vann, ca 1 ½ dl sukker og vaniljestang eller kanel.

Tilsett rabarbrabitene og kok under lokk i 10- 15 min, til rabarbrabitene er møre.

Smak til med sukker.

Rør sammen potetmel og kaldt vann.

Tilsett potetmeljevningen i en tynn stråle, mens du rører hele tiden, til passe konsistens.

Kompotten vil tykne noe når den avkjøles.

Gi et raskt oppkok etter at potetmeljevningen er tilsatt.

Avkjøl og anrett rabarbrakompotten lagvis med vaniljekesam og knust havrekjeks eller hakkede valnøtter.