DRUKNET: For mange ble bildet av den døde tre-åringen selve symbolet på flyktningkatastrofen. (Foto: AP) 
DRUKNET: For mange ble bildet av den døde tre-åringen selve symbolet på flyktningkatastrofen. (Foto: AP) 

Alans pappa: – Sønnen min døde for ingenting

I fjor ble en hel verden rystet etter å ha sett bildene av flyktninggutten Alan (3) som druknet i Middelhavet. Alans far mener at sønnen døde til ingen nytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. september i fjor omkom syriske Alan Kurdi (3), hans storebror og mamma da familien forsøkte å komme seg fra Tyrkia til Hellas via Middelhavet.

Bildene av den døde gutten på stranden i Bodrum ble trykket av aviser over hele verden.

Nå, snart ni måneder senere, har Alans far Abdullah gitt et intervju til den italienske avisen La Repubblica.

– Lenge så det ut til at bildet av Alan hadde påvirket politikere og rørt folk i den vestlige verden. Skoler og kampanjer ble oppkalt etter min sønn, og det gledet meg å se, forteller Kurdi.

– Døde til ingen nytte

Men i intervjuet sier han at sønnen døde til ingen nytte.

– Flyktningbarn drukner hver eneste dag og krigen i Syria er ikke over. Samtidig bygges det gjerder for å stoppe flyktninger på Balkan. Lite har forandret seg og min Alan døde for ingenting, sier Kurdi.

Han er kritisk til restriktive flyktningpolitikken som flere lands regjeirnger fører.

– Det er moralsk uakseptabelt å lukke dørene for folk som flykter fra død og ydmykelse. De som tar med seg familien sin over Middelhavet har ikke et annet alternativ, sier han.

MISTET ALT: Abdullah Kurdi mistet kona og to sønner da de forsøkte å krysse middelhavet. (Foto: AFP / YASIN AKGUL)
MISTET ALT: Abdullah Kurdi mistet kona og to sønner da de forsøkte å krysse middelhavet. (Foto: AFP / YASIN AKGUL) Foto: Yasin Akgul

700 døde i forrige uke

Etter at EU og Tyrkia inngikk en avtale om å stenge ruten over Egeerhavet, har båttrafikken mellom Italia og Libya tatt seg kraftig opp.

Ifølge FN forliste minst fire overfylte båter med flyktninger og migranter i forrige uke. Totalt druknet mer enn 700 mennesker.

Ifølge International Organization for Migration (IOM) har om lag 1475 flyktninger omkommet i Middelhavet hittil i 2016. IOM rapporterer at cirka 194.600 migranter og flyktninger har ankommet Europa via sjøveien i år.

Den siste måneden har det norske skipet Siem Pilot reddet mer enn 2100 flyktninger i Middelhavet, opplyser Kripos på Twitter.