HEMMELIGE BESKJEDER: Med maskiner av denne typen sendte Adolf Hitler hemmelige beskjeder til sine generaler. FOTO: AFP PHOTO / NATIONAL MUSEUM OF COMPUTING / CHARLES COULTAS 
HEMMELIGE BESKJEDER: Med maskiner av denne typen sendte Adolf Hitler hemmelige beskjeder til sine generaler. FOTO: AFP PHOTO / NATIONAL MUSEUM OF COMPUTING / CHARLES COULTAS  Foto: CHARLES COULTAS

Fant Hitlers kodemaskin til salgs for 100 kroner

For bare en hundrelapp fikk museet fatt i en svært sjelden gjenstand fra andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et museum i Storbritannia gjorde nylig et skikkelig kupp da de kjøpte en gammel fjernskriver brukt for å tolke og sende beskjeder.

Det var en frivillig hos National Museum of Computing som tilfeldigvis kom over maskinen da han var innom kjøp og salg-nettstedet eBay.

Personen gjenkjente at maskinen var av typen Lorenz, som var en del av nazistenes krypteringssystem under krigen, skriver The Guardian.

Med denne sendte de øverste i nazi-ledelsen beskjeder til hverandre.

Ifølge IT-nettstedet The Register var det trolig rundt 200 av Lorenz-maskinene i funksjon under krigen, men bare noen få av dem finnes i dag. Mange ble ødelagt like før krigens slutt. En av de få intakte maskinene ble brukt i Lillehammer og eies av Forsvaret.

Lå i en hagebod

Den sjeldne maskinen ble funnet da naboer til en avdød mann i England ryddet ut av huset hans.

Uvitende om maskinens historie og verdi la de den ut til salgs, for bare en hundrelapp. Maskinen har enda ikke blitt taksert, men er trolig verdt svært mye mer enn dette.

– Selgeren tok oss med ned til boden i hagen og der var Lorenz-maskinen i sin originale bærekasse, sier John Whetter, som er frivillig ved museet, til The Guardian.

Svært viktig maskin

Ifølge The Guardian var Lorenz-maskinen svært viktig for de allierte styrkene. Da de klarte å knekke dette kodesystemet, fikk de nemlig tilgang til kommunikasjonen som skjedde på aller høyeste nivå.

Maskinen var langt mer avansert enn den mer kjente Enigma-maskinen.

Museet har lånt Lorenz-maskinen fra Forsvaret i Norge for å forsøke å gjenopprette maskinens funksjon.

– Vi må erstatte noen manglende komponenter, særlig motoren, og det er dette som er vårt neste søk, forteller Whetter til The Guardian.

Lykkes de med dette, er de ett steg nærmere en komplett samling av nazistenes hemmelige kodeutstyr. Museet har brukt over 20 år på å samle gjenstander til en utstilling som skal vise hvordan britiske kodeknekkere klarte den viktige jobben med å knekke kodesystemene.

– Det er en hyllest til menneskene som gjorde denne jobben under andre verdenskrig og som aldri fikk den anerkjennelsen de fortjener, sier Whetter til ABC News.