DRUKNET: Hjelpearbeideren som fant den omkomne babyen forteller at han ikke kunne annet enn å synge for det, mens han holdt det i armene. Foto: Christian Buettner/Eikon Nord GmbH Germany/Reuters
DRUKNET: Hjelpearbeideren som fant den omkomne babyen forteller at han ikke kunne annet enn å synge for det, mens han holdt det i armene. Foto: Christian Buettner/Eikon Nord GmbH Germany/Reuters

Hjelpearbeider plukket opp druknet baby i Middelhavet

– Barnet så ut som en dukke der det lå i havet, forteller hjelpearbeideren som oppdaget det døde barnet i vannet.

Fredag var den tyske hjelpeorganisasjonen Sea-Watch i farvannet mellom Italia og Libya for å bistå flyktninger på havet.

Godt vær har ført til en økning i mennesker som legger ut fra kysten i Nord-Afrika med stor fare for å omkomme på veien.

En tysk hjelpearbeider så det døde barnet i bølgene. Der det lå med utstrakte armer liknet det mest på en sovende dukke.

– Jeg tok tak i armen til babyen og løftet den lette kroppen inn i armene mine med en gang for å beskytte det, som om det fremdeles var i live… Det holdt ut armene sine med de små fingrene i luften, sola skinte inn i de klare, vennlige men ubevegelige øynene, beskriver hjelpearbeideren i en epost til Reuters.

Hjelpearbeideren kaller seg Martin og ønsker ikke at etternavnet hans skal bli kjent.

En sort uke på havet

Den siste uken har så mange som 700 mennesker mistet livet på sin ferd fra Afrika til Europa.

Hjelpearbeidere fra organisasjonen Dråpen i Havet sier de selv har sett døde barn bli hentet opp fra vannet i vinter.

– Det er helt forferdelig og like hjerteskjærende hver gang jeg ser et slikt bilde. Det ligger an til å bli langt høyere dødsfall i år enn i fjor, og det var enormt høyt i fjor. Over tre tusen druknet på flukt, sier generalsekretær Trude Jacobsen i Dråpen i Havet Norge til TV 2.

Hun mener de høye dødstallene beviser at avtalen mellom EU og Tyrkia om tilbakesending av immigranter, er totalt feilslått.

– De velger farligere fluktruter. Og de må flykte fordi de ikke kan være der de kommer fra, og de tar større sjanser, sier Jacobsen.

Glemmer ikke lyden av barnegråt

Det er lyden av den desperate gråten til barna, og øyeblikket da de forsto at de måtte redde seg selv, som hjemsøker de overlevende fra et av forlisene som krevde flere hundre liv.

To eritreere som overlevde forliset forteller at vannet stadig piplet inn en fiskebåt i elendig forfatning, som skulle frakte dem over det åpne havstykket. Selv om folk om bord jobbet for harde livet med å øse ut sjøvann, kom det for mye inn til at den overfylte farkosten kunne holde seg flytende.

– Da morgenen kom så jeg at barna og kvinnene gråt. På dette tidspunktet kunne jeg bare be til Gud, sier Habtom Tekle (27) til AP.

Mellom 400 og 550 mennesker som var om bord deres smuglerbåt, druknet da båten kantret. Kun noen få kom seg i sikkerhet på den italienske øya Sicilia.

– Uakseptabelt at barn dør

Bildet av den døde babyen ble sendt ut fra en humanitær hjelpeorganisasjon mandag. De jobber for å overtale europeiske myndigheter til å sikre en trygg overfart for migranter.

Også Trude Jacobsen i Dråpen i Havet mener myndighetene i EU og i Norge har et ansvar for å sikre at flyktningene ikke mister livet på flukt.

– Norske myndigheter virker passive. Det gjelder for hele Europa. Nå må man få i gang et samarbeid og finne nye løsninger, for vi kan ikke akseptere at så mange mennesker og særlig barn dør, sier hun.

At det kommer få flyktninger til Norge nå må ikke få norske myndigheter til å hvile, understreker Jacobsen.

– Vi kan ikke sitte her oppe i Norge og tenke at dette ikke angår oss. Situasjonen i Norge er at det ikke kommer flykninger og asylsøkere hit fordi grensene nordover er hermetisk lukket. Men det betyr ikke at problemet er løst, situasjonen er desperat, sier Trude Jacobsen.

45 omkom i kantringen

Den døde babyen som ble fotografert, mistet livet etter at trebåten han var om bord i kullseilte på overfarten fra Libya til Italia. Det år gamle barnet ble fraktet til den italienske byen Reggio de Calabria på sørspissen av Italia sammen med 45 andre omkomne.

135 mennesker som overlevde kantringen ble reddet av et italiensk vaktskip.

Hjelpearbeideren som fant den døde babyen har selv tre barn og jobber til vanlig som musikkterapeut.

– Jeg begynte å synge for å trøste meg selv og for å gi en form for utløp for dette uforståelige, hjerteskjærende øyeblikket. For bare seks timer siden var dette barnet i live, skriver Martin til Reuters.