– Da ville det bli naturlig at de som konkurrerer i rullestol deltar i maraton

Markus «Blade Jumper» Rehm (27) har fortsatt håp om deltagelse i OL, men tidligere landslagstrener i friidrett er sterkt kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lengdehopperen Markus Rehm (27), som går under navnet «Blade Jumper», har en drøm om å delta i OL i Rio.

Men protesen på tyskerens høyrebein skaper problemer. Enkelte mener at 27-åringen kan dra fordel av å ha den.

Se reportasjen øverst i saken!

– Strålende resultater

Det har ført til at protesen til «Blade Jumper» er blitt undersøkt. Mandag kom konklusjonen. Den var positiv for lengdehopperen.

– Siden det er to helt forskjellige teknikker for bevegelse kan vi ikke sammenligne fordelene og ulempene mot hverandre. Poenget er at disse bevegelsesteknikkene er så fundamentalt forskjellige. Det var ikke kjent tidligere. Forskjellen på starten og hoppingen kan så langt ikke relateres til protesen, uttalte professor ved Universitetet i Köln Wolfgang Potthast på en pressekonferanse.

Resultatet betyr at tyskerens drøm om å konkurrere i OL i Rio fortsatt lever.

– Resultatet, i motsetning til rykter fra Det tyske friidrettsforbundet og flere internasjonale organisasjoner, kan slå fast at det ikke er en fordel med protese. For meg er det et strålende resultat, sa Rehm på en pressekonferanse i Köln mandag.

– Synes det blir feil

Men den tidligere norske landslagstreneren i friidrett Henning Hofstad mener at «Blade Jumper» ikke bør få delta i OL i Rio for funksjonsfriske. Hofstad har også tidligere jobbet for Olympiatoppen og mener at 27-åringen heller skal delta i Paralympics.

– Jeg synes at det blir fei, fordi friidrett alltid har vært en idrett uten bruk av avansert utstyr. Man har det utstyret man har. Sin egen kropp, sko og kasteredskap som er standardiserte. Hvis man begynner å innføre annet utstyr, så vet man ikke om det er en fordel eller ikke, sier Hofstad til TV 2.

– Dette er gøy så lenge de aktive gjør det passelig godt slik som «Blade Runner». Han gjorde det godt i internasjonale mesterskap, men han var ikke blant de aller beste. Men hvis han plutselig hadde vunnet med tre sekunder ville det ikke vært gøy lenger. Det ville vært åpenbart at det var en fordel, fortsetter han.

– Er det en farlig utvikling for idretten hvis de tillater det?

– Jeg synes det blir feil utvikling. Det er Paralympics for de som har handikap. Etter mitt syn er det der de bør konkurrere. Man kan aldri utelukke at utstyret de anskaffer er en så stor fordel at konkurransen ikke blir på like vilkår.

– Da ville det bli naturlig at de som konkurrerer i rullestol deltar i maraton

Den tidligere landslagstreneren i friidrett spør seg om hva som blir det neste.

– De fleste som er positiv til at folk med handikap skal få konkurrere sammen med de som ikke har, ser ikke helt konsekvensene av dette. Det naturlige ville jo da bli at man også tillot de som konkurrerer i rullestol å konkurrere i maratonløpet. Da ville de alle fremste klassene bli tatt av rullestolbrukere. Verdensrekorden i rullestolmaraton er vesentlig bedre enn den for de som løper, poengterer han.

I 2015 hoppet «Blade Jumper» 8,40. Det var kun tre utøvere som hoppet lengre enn ham det året og det er ni centimetere lengre enn det som ga OL-gull i London. 27-åringen er en medaljekandidat om han får delta i OL i Rio.

Det mener Hofstad blir feil.

– Jeg synes det blir feil å slippe ham til i OL. Hvis han hopper 9,50. Hva da?

– Jeg må bare si at det er veldig positivt at handikapidrett har en stor plass og det er positivt at media fokuserer på det og dekker konkurranser, men jeg mener det er viktig å skille handikapidrett og annen idrett, sier den tidligere landslagstreneren i friidrett.