Er du travel? Da kan du ha en superhjerne!

Har du bestandig mange baller i lufta, og et liv som er så travelt at det grenser til å være stressende? Ikke fortvil – det gir deg imponerende hjernefunksjoner!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie foretatt ved University of Texas i Dallas, USA, viser at travle mennesker har bedre kognitive evner enn folk som foretrekker å ta livet med ro.

Det var Forskning.no som først omtalte studien her til lands.

I studien ble 330 mennesker mellom 50 og 89 år stilt spørsmål om hvor travle de oppfattet at de selv var.

Deretter ble det tatt en rekke nevropsykologiske tester av deltakerne: blant annet ble de testet i å huske navn, ord, tall og hendelser.

Bedre hjernefunksjoner

Studien avdekket at travle mennesker har bedre korttids- og langtidshukommelse, samt bredere vokabular, raskere arbeidsminne og bedre logisk sans. I tillegg forstår de nye oppgaver raskere.

BRA FOR HJERNEN: Er du ofte travel og stressa på grunn av alt du skal gjøre? Slapp av – det er bare sunt for deg.
BRA FOR HJERNEN: Er du ofte travel og stressa på grunn av alt du skal gjøre? Slapp av – det er bare sunt for deg. Foto: beatrice preve

Tormod Fladby (57) er professor i nevrologi, og avdelingssjef for nevrologi og klinisk nevrofysiologi ved Ahus. Han forklarer at siden hjernen fungerer dårligere med årene, må den få kontinuerlig stimuli for at ens kognitive evner skal fortsette å fungere optimalt:

– Dersom man ønsker å beholde hjernekapasiteten man har nå frem til man nærmer seg 80, så er det sånn sett en dårlig idé å slappe av i tiden før, sier Fladby.

Kan forhindre demens

Nevrologen har sett mye på hjernen og alder fordi han har forsket på Alzheimers, Parkinsons og andre sykdommer som kan lede til demens.

Han forteller at man kan ane tydelige sammenhenger mellom å holde hjernen i gang og forebygging av demens.

Men hvordan kan det å være travel forhindre demens?

– Man er ofte travel dersom man har en hverdag som er mentalt og tidsmessig utfordrende, noe som i de fleste tilfeller også vil innebære krevende oppgaver: Og mye peker på at slik kognitivt arbeid kan forebygge demens, sier Fladby.

Sunt og usunt stress

Nevrologen påpeker at det går en grense mellom «sunn» travelhet, og travelhet som vil påvirke hode og helse negativt:

– Ingen har målt hvor grensen går for travelhet, men å kjenne stress, mangel på kontroll over situasjonen og føle at omgivelsene styrer deg er trolig lite sunt.

Imidlertid er det ikke mange grenser for hvor travel du kan tillate deg selv å være, så lenge presset og drivkraften bak å være travel kommer fra deg selv, forklarer Fladby.

Foretrekker tempo

Guri Schanke (54), mangeårig skuespiller, artist og danser, har alltid likt å ha mange jern i ilden. Hun tror det er sunt å være travel så lenge man liker de tingene som bidrar til et travelt liv:

– Man blir kjent med seg selv når man bikker 50 år. Jeg tror det er viktig å holde seg travel i jobben i den alderen, men å passe på å ikke kjøre seg for hardt på andre områder, som for eksempel trening.

Artisten forteller at hun elsker at ting foregår raskt, men at hun måtte gire ned etter hun fylte 40. Da innså hun at kroppen ikke klarte å henge med på det hodet ville at hun skulle gjøre.

Må ha det travelt

54-åringen lengter likevel ikke etter at livet skal bli roligere:

– Jeg har på en måte aldri vært fast ansatt, og har en litt spesiell jobb i så måte. Jeg syns det er veldig godt å høre at jeg bare kan fortsette å kjøre på!

– Man bekymrer seg jo for at det kan bli litt for mye hjernevirksomhet til tider. Det kan jeg bli sliten av. Men jeg vet ikke om jeg hadde klart å la være å være travel, sier Schanke.

Se hele intervjuet med Tormod Fladby og Guri Schanke øverst i saken.