Stortinget sier ja til X Games i Oslo

– Det er viktig å satse på den egenorganiserte idretten, sier Trine Skei Grande (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19. mai ble en revidert søknad sendt til Kulturdepartementet og Oslo kommune. Søknaden for X Games 2017 er delt mellom stat og kommune, som følge av at et eventuelt X Games i Oslo neste år også vil inkludere slopestyle-øvelser i Hafjell.

Budsjettet for arrangementet er på 45 millioner kroner, hvor søknaden til det offentlige utgjør 36 millioner kroner. Mandag får TV 2 bekreftet at et tilskudd på 8 millioner kroner er tatt inn i det reviderte nasjonalbudsjettet.

– Det som skjedde i dag er en tydelig politisk anerkjennelse av at private idrettsarrangementer er velkomne i Norge. Det er like viktig som pengene, selv om de selvfølgelig er viktige. X Games er et så stort globalt fenomen at det er ikke noe vi som enkeltpersoner og selskap kan avgjøre at skal komme til Norge. Det må være en politisk vilje for å få til så store prosjekter, og derfor er dagens beslutning helt avgjørende, sier Henning Andersen, daglig leder i SAHR, som arrangerer X Games Oslo sammen med ESPN og TV 2.

– Et fantastisk arrangement

Venstre har vært blant arrangementets fremste forkjempere.

– For oss har det vært viktig å satse på den egenorganiserte idretten. X Games har blitt et symbol på dette. Det mobiliserer andre typer idrettsutøvere, og jeg er opptatt at vi har begge deler. Det er et fantastisk arrangement som jeg håper mange flere skal få oppleve i årene som kommer, sier partileder Trine Skei Grande til TV 2.

Ettersom søknaden er delt mellom stat og kommune gjenstår det fortsatt et ja fra byrådet før man kan slå fast at X Games vil bli arrangert i Oslo også neste år. Byrådet vil ikke gi noe svar på dette før budsjettet legges frem i september, men Trine Skei Grande er optimistisk på arrangementets vegne.

– Byrådet kan stoppe alt dette, men jeg håper de ikke vil gjøre det. Nå har vi lagt pengene på bordet, så får de bli med på laget, smiler hun.

Krav til dopingtester

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, noterer seg at Stortinget har sagt ja til arrangementet. Den avgjørelsen vil imidlertid ikke påvirke byrådets behandling av søknaden.

– Hvordan vi velger å bruke pengene som fellesskapet har gitt Oslo kommune, det må vi bestemme her. Det kommer vi til å svare for i september når vi legger frem vårt budsjett, sier hun til TV 2.

I den forbindelse blir det avgjørende at den mye omtalte dopingproblematikken løses. I søknaden fra X Games Oslo fremgår det at en avtale med Antidoping Norge vil bli undertegnet for å sikre dopingtesting av utøverne. Samtaler pågår også for å finne en løsning på hvordan dette skal løses for skateboard, som i motsetning til snowboard og ski, ikke er tilknyttet wada-koden.

– Det er fortsatt et ufravikelig krav fra oss at dette må være på plass. Når det er i orden vil vi ta stilling til om dette er riktig bruk av fellesskapets midler, sier Hansen.

I løpet av X Games Oslo 2016 var 35 000 tilskuere innom skateboard-, snowboard- og skiøvelsene. Med utvidelse av Tøyen-arenaen estimeres det 40 000 tilskuere til et eventuelt arrangement i 2017. I tillegg planlegges det, som nevnt over, at slopestyle blir tatt inn i programmet. Ifølge søknaden vil 28 timer bli direktesendt på TV 2, mens ESPN vil sende åtte timer direkte i USA. Dersom søknaden blir godkjent vil arrangementet bli sendt live i 100 land.