EKSTRA SATSING PÅ ARBEIDSLEDIGE: Svein Flåtten (H), Hans Andreas Limi (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik presenterte avtalen i Stortingets vandrehall mandag ettermiddag. Foto: TV 2
EKSTRA SATSING PÅ ARBEIDSLEDIGE: Svein Flåtten (H), Hans Andreas Limi (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik presenterte avtalen i Stortingets vandrehall mandag ettermiddag. Foto: TV 2

Budsjettenighet på Stortinget

STORTINGET (TV 2): De fire borgerlige partiene er enige om revidert nasjonalbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er klart mandag ettermiddag.

Alle fire partiene bekreftet ved 14-tiden at stortingsgruppene ville godkjenne avtalen som ligger på bordet.

En knapp time senere presenterte Høyre, Venstre, Frp og KrF hovedpunktene i avtalen under en pressekonferanse i Vandrehallen. Det viktigste for alle de fire partiene har vært å få på plass tiltak for å begrense arbeidsledigheten, særlig på Sør- og Vestlandet.

– Dette er et revidert budsjett for aktive tiltak for å få ned ledigheten, og det er jeg veldig glad for at disse fire partiene står sammen om, sa KrFs Hans Olav Syversen.

– Vi er veldig fornøyd med at vi nok en gang har greid å få opp tilskuddet som gis til lærlinger. Dermed bidrar vi til at det er mulig å få inn lærlinger i bedriftene og at utgiftene til det går ned for den enkelte bedrift, sa Syversen.

Milliardpakke mot ledighet

De fire partiene er blitt enige om å sette av fem milliarder kroner til en tiltakspakke mot arbeidsledighet på Sørvestlandet.

– Disse milliardene kommer på toppen av en allerede offensiv satsing på samferdsel og kunnskap, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

400 millioner skal gå til kommunalt vedlikehold og 100 millioner til jernbanen på Sørlandet.

– Ekstraordinært vedlikehold i kommunene virker raskt, gir sysselsetting i privat sektor og sparer oss for utgifter i fremtiden. Det hindrer ikke nødvendig omstilling og det kan reverseres raskt, når økonomien går bedre. Derfor mener KrF at denne satsingen – rettet mot kommuner på Sør- og Vestlandet med høy ledighet – er riktig medisin. Det var også erfaringen fra finanskrisen, sier Syversen.

Flere på skolebenken

Venstres Terje Breivik la vekt på 400 nye studieplasser som er kommet på plass gjennom forhandlingene. Dette vil både fungere som et akuttiltak og hjelpe på lengre sikt.

– Universitetene på Sør- og Vestlandet står klare med studier som kan svare på det behovet som er i så måte, sier Breivik.

Hans Andreas Limi (Frp) sier avtalen vil bidra til å dempe virkningene av den økende arbeidsledigheten. Han trakk fram en liten sak som likevel er viktig for mange.

– Vi har blitt enige om å redusere veibruksavgiften på LPG, propan, fra 100 til 10 prosent. Det er før avgiften innføres fra 1. juli. Det er et viktig signal til en bransje som leverer miljøvennlig gass både til veibruk og andre formål.