Ny og gammel. Her er to ytterpunkter fra Jeeps rikholdige produksjon gjennom 75 år.  
Ny og gammel. Her er to ytterpunkter fra Jeeps rikholdige produksjon gjennom 75 år.  

Dette merket har amerikanerne valgt i 75 år

Legendariske Jeep feirer jubileum.

I 1941 ble de første Jeepene bygd for den amerikanske hæren, etter ønske om å ha et lett og enkelt kjøretøy.

Antagelig er navnet en forkortelse for amerikansk uttale av «General Purpose», GP som blir til DjiiPii når man uttaler det – og som igjen blir til Jeep.

Det norske forsvaret fikk fikk også et antall som en del av Marshall-hjelpen, for det meste Willys GP, modell MB og MC. Etter hvert som Forsvaret byttet disse ut, ble mange kjøpt opp av privatpersoner og kom på sivile skilter.

I 1945 kom den første sivile modellen, CJ2A. Der CJ står for Civilian Jeep.

Fra krig til eventyr

Navnet Jeep er et registrert varemerke, men mange bruker navnet Jeep på alle slags firehjulstrekkere. Andre firehjulstrekkere blir i dag gjerne omtalt som en SUV (Sport Utility Vehicle).

Uansett, bilen er et ikon og forbindes nå mindre med krigshandlinger og mer med eventyr og framkommelighet.

Underveis har det kommet til flere og flere modeller beregnet nettopp med tanke på dette med eventyr, jakt, fritid og frihetsfølelse, samtidig som mange av modellene har blitt både mer avanserte, velutstyrte og luksuriøse.

Modellrekken i løpet av disse 75 årene har blitt både lang og spennende, med et utall av forskjellige modeller og varianter, men alle med et sterkt DNA- fra den aller første.

Vi tar et lite tilbakeblikk og ser på noen av høydepunktene av det som etter 75 års historie har blitt mye mer en livsstilbil, enn en krigsmaskin.

Jeep skal satse på nytt i Norge

Dette er noen av høydepunktene

Willys MA

Slik så den aller første ut i 1941.
Slik så den aller første ut i 1941.

Foretaket som vant anbudsrunden på å lage bilene for det amerikanske forsvaret, Willys-Overland med bilen Willys MA, senere MB, der ”M” står for ”Military” og hvor bokstaven bak representerer versjon / generasjon.

Den aller først fra 1941 måtte tilfredsstille følgende kravspesifikasjon: Fire sitteplasser, 270 kilos lastekapasitet, være lavere 91 centimeter, ha både firehjulsdrift og lavgirserie og nedfellbart frontvindu.

Jeep CJ / Wrangler

Krigen er for lengst slutt og bilen er populær som eventyr-bil. 
Krigen er for lengst slutt og bilen er populær som eventyr-bil. 

Navnet Jeep kom etter krigen, da Willys lanserte bilen på den sivile markedet i 1945. Modellen het CJ-2A og CJ sto for ”Civilian Jeep”.

Og nettopp CJ-modellen er forløperen til det vi dag kjenner som Wrangler. Her er det ikke vanskelig å følge DNA-sporet 75 år tilbake, selv om oppgraderingene har vært både mange og omfattende så er det ingen tvil. Dette er selve ur-Jeepen.

Jeep Wagoneer

Wagoneer. Den første bilen som kombinerer 4x4 og automatgir. 
Wagoneer. Den første bilen som kombinerer 4x4 og automatgir. 

I 1963 ble den større, lukkede Jeep Wagoneer lansert. Den bygget på samme lest som CJ-modellen, men var lengre.

Dette var også den aller første bilen som kombinerte firehjulsdrift med automatgir. Dette var på mange måter forløperen til dagens populære SUV-er.

Dette er bestefaren til de sporty SUV-ene

Jeep Grand Wagoneer

Jeep Grand Wagoneer har for lengst blitt en kult-bil 
Jeep Grand Wagoneer har for lengst blitt en kult-bil 

Etter hvert ble Wagoneer også lansert som en større Grand Wagoneer. Nå begynner det definitivt å smake av luksusbil, med både mye utstyr, god plass og god framkommelighet.

Den ble først produsert av Kaiser Motors (1963-1971), deretter American Motors (1971-1987), og til slutt Chrysler (1987-2001), men dette til tross, den het alltid Jeep.

Jeep Cherokee

En av Jeep aller største suksesser er Cherokee modellen som også solgte i et brukbart antall her hjemme. Bilen var tøff, praktisk, kompakt og med Jeeps legendariske framkommelighet. Det fantes også med en rekke forskjellig motoralternativer.

Les vår test av ny Jeep Cherokee her

Jeep Chrokee er en tøff og kompakt SUV med stor suksess. 
Jeep Chrokee er en tøff og kompakt SUV med stor suksess. 

Jeep Grand Cherokee

Grand Chrokee er en konkurrent til blant andre BMW X5 og Range Rover<rover <='' figcaption=''></rover>
Grand Chrokee er en konkurrent til blant andre BMW X5 og Range Rover

Cherokee-modellen lever fremdeles i beste velgående og har nå tatt steget opp i luksus-SUV-segmentet med konkurrenter som BMW X5 og Range Rover. Den finnes både som Cherokee og den større Grand-utgaven.

Jeep Renagade

Samarbeid med Fiat og nye tider. Renegade er samme bil som Fiat 500X
Samarbeid med Fiat og nye tider. Renegade er samme bil som Fiat 500X

Jeep Renagade er foreløpig siste og minste skudd på stammen. Den produseres i Melfi i Italia og er i prinsipp samme bil som Fiat 500X, men den har et helt eget design som skal lede tankene tilbake til den aller første som kom i 1941.

Jeep har de siste par årene hatt en jevn og hyggelig salgsøkning. Det er derfor all grunn til å være optimistisk på at det kommer flere godbiter derfra også i framtiden.

Vi gratulerer så mye med de 75 første årene – samtidig som vi spent venter på fortsettelsen

Les også: Folk gjemmer seg nesten når du kommer kjørende!