KASTES UT: Rundt 700 innvandrere, mange av dem med oppholdstillatelse, har blitt kastet ut av hjemmene sine på den franske øyen Mayotte den siste tiden. FOTO: ORNELLA LAMBERTI/AFP PHOTO
KASTES UT: Rundt 700 innvandrere, mange av dem med oppholdstillatelse, har blitt kastet ut av hjemmene sine på den franske øyen Mayotte den siste tiden. FOTO: ORNELLA LAMBERTI/AFP PHOTO Foto: Ornella Lamberti

Lovlige innvandrere kastes ut av hjemmene sine på fransk øy

Frankrikes president er bekymret for situasjonen der rundt 700 utlendinger har blitt kastet ut av hjemmene sine av innvandringskritiske grupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En gutt står med et koffertlass utenfor en buss. Han skal ikke på ferie. Gutten har blitt kastet ut fra sitt hjem av innvandringskritiske grupper.

Gruppene går fra dør til dør og kaster ut utlendinger fra hjemmene sine.

De har nå vært i ni forskjellige landsbyer på den franske øyen Mayotte, som ligger i Indiahavet, vest for nordlige Madagaskar.

Har oppholdstillatelse

Flesteparten av landsbybeboerne som er kastet ut, kommer fra naboøyene i den selvstendige staten Komorene i Indiahavet.

De ble tvunget til å dra til hovedstaden på Mayotte, der familier som er kastet ut av hjemmene sine, telter ute på et av torgene i byen.

Noen familier ble kastet ut på flekken, mens andre fikk et par dager på å flytte ut.

– Nesten 700 personer er kastet ut i landsbyen Ouangani som ligger sentralt på øyen. Dette inkluderer flere titalls familier som har oppholdstillatelse, forteller en komorisk forening på Mayotte.

BUSSES BORT: Barn og voksne bærer eiendelene sine inn på en buss i Ouangani på den franske øyen Mayotte. Rundt 700 innvandrere har blitt kastet ut av husene sine de siste dagene. FOTO: ORNELLA LAMBERTI/AFP PHOTO 
BUSSES BORT: Barn og voksne bærer eiendelene sine inn på en buss i Ouangani på den franske øyen Mayotte. Rundt 700 innvandrere har blitt kastet ut av husene sine de siste dagene. FOTO: ORNELLA LAMBERTI/AFP PHOTO  Foto: Ornella Lamberti

Avholdt krisemøte

Politiet på øyen har prøvd å unngå vold, men har ikke klart å stoppe det økende presset på utlendinger, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange utlendinger, selv om de oppholder seg på øyen helt lovlig, har dratt i frykt for hva som kan skje med dem.

Myndighetene på øyen avholdt et krisemøte søndag. Den franske presidenten François Hollande uttalte tidligere denne måneden at situasjonen på Mayotte er «ekstremt bekymringsfull».

Mayotte forble under fransk styre da de andre øyene i Komorene valgte å bli selvstendige i 1975. Mayotte er rikere enn naboøyene, og mer enn 40 prosent av befolkningen er født utenlands. Mange kommer til Mayotte i håp om arbeid.

I flere måneder har innvandringskritiske grupper delt ut flygeblader der innvandrere anklages for illegal innvandring og «daglig tyveri, overgrep og drap». (NTB/TV 2)