MONIKA-sAKEN STARTER i dag:

Ett fingeravtrykk kan bli avgjørende

Fingeravtrykk fra tiltalte ble funnet like over dørbladet hvor Monika (8) ble funnet hengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag starter rettssaken hvor Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha kvalt og drept Monika Sviglinskaja (8) i en leilighet i Sund i Hordaland under særdeles skjerpende omstendigheter.

Jenta ble funnet død 14. november 2011 i sitt hjem utenfor Bergen av sin mor.

Det er ventet at DNA-spor og tekniske bevis vil stå sentralt når aktor forsøker å koble litaueren til drapet.

Fingeravtrykk fra 34-åringen ble funnet 26 centimeter over dørbladet hvor jenta ble funnet hengt.

Spørsmålet er om dette knytter tiltalte til drapet eller om det er satt av fra den gang han bodde i leiligheten.

Det såkalte Facebook-sporet er velkjent. Likeså DNA-funn gjort på Monikas hender, hals og undertøy.

Dette kobler drapstiltalte til leiligheten hvor 8-åringen ble funnet. Men samtidig er det kjent at muligheten for såkalt «oversmitte», det vil si at DNA-funn stammer fra den tiden tiltalte bodde i leiligheten, skaper en viss usikkerhet.

Fingeravtrykk på boddør

Et fingeravtrykk fra Donatas ble funnet på utsiden av en bod-dør i leiligheten der Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, bodde sammen med datteren.

I dørklinken på denne boddøren ble Monika funnet kvalt, hengende i et sort belte.

Ifølge en Kripos-rapport fra januar 2012 ble det sikret et fingeravtrykk fra boddøren, like innenfor inngangsdøren. Fingeravtrykket ble lokalisert 26 centimeter over dørhåndtaket, cirka ti centimeter inn på boddøren.

«Usikkert bevis»

Etter det TV 2 erfarer ble det ikke funnet fingeravtrykk fra tiltalte noen andre steder i leiligheten.

Både beltet, øksen og glassbitene som ble funnet på gulvet i entréen ble undersøkt for fingeravtrykk, uten at man registerte funn.

Funnet av fingeravtrykket på bod-døren ble diskutert i etterforskningsgruppen, men etter det TV 2 har fått opplyst så man på dette som et noe «usikkert bevis».

Dette fordi tiltalte hadde bodd i leiligheten et par måneder tidligere.

Vaskemidler og vaskerutiner

Etter det TV 2 erfarer vil man i rettssaken blant annet gå inn på vaskerutiner, hvilke vaskemidler ble brukt og hvor ofte Kristina vasket leiligheten.

Dette vil si mer om hvor sannsynlig det er at fingeravtrykket på bod-døren er «ferskt», og likeså at DNA-materiale fra tiltalte ikke har ligget igjen i leiligheten, to måneder etter at han flyttet ut.

– Veldig stor knute

I avhør med politiet har Kristina Sviglinskaja forklart at det var lett å løsne beltet fra døren og at hun registrerte at det var en «veldig stor knute» knyttet på venstre side av halsen til datteren Monika.

Moren var fra første øyeblikk overbevist om at datteren ikke hadde tatt sitt eget liv, og allerede i første avhør samme dag som datteren ble funnet fortalte hun politiet at hun mistenkte at eks-samboeren sto bak.

– Uklart bilde

«De kriminaltekniske undersøkelsene gir ikke grunnlag for å danne seg et klart og entydig bilde av hendelsesforløpet i forbindelse med at Monika Sviglinskaja ble funnet død på sin bopel», heter det i åstedsrapporten.

Det var politiets konklusjon da saken ble henlagt som selvdrap i 2012.

Det ble i samme rapport påpekt at «avdøde ikke var påført skader i form av bloduttredelser eller lignende som var preg av at hun var holdt fast».

Det er satt av fire uker til rettssaken i Nordhordland tingrett.