Denne gjengens superallianse gjør veien til OL-finale tøffere for Svømme-Henrik

– Det kommer til å bli et bikkjeslagsmål om finaleplass Rio, sier Henrik Christiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det drar seg til mot OL for det største norske svømmehåpet Henrik Christiansen.

Selv om EM forrige helg ble kronet med sølv på 400 meter fri, viste det også at det blir alt annet enn å bade seg til finale i Rio når det endte med en sjuendeplass på 1500 meter fri.

Det i seg selv var ikke så bekymringsverdig for Christiansen, som ikke hadde prioritert å være i toppform til mesterskapet.

Kanskje skumlere er alliansen som er dannet blant flere av hans argeste konkurrenter med tanke på finaleplass i Rio.

I den alliansen inngår nemlig hele pallen fra 800 og 1500 fri i EM: Den italienske europarekordsetteren Gregorio Paltrinieri, hans landsmann og treningskompis Gabriele Detti og ukrainske Mikhailo Romantsjuk.

Romantsjuk, som er jevngammel med Christiansen og har konkurrert med ham i både ungdoms-OL og junior-EM, tok sine første internasjonale seniormedaljer - og forbedret sine personlige rekorder stort underveis i mesterskapet.

Det gjorde han etter å ha vært på et treningsopphold med Paltrinieri og Detti, som begge trener i Milano under Stefano Morini. Fremgangen er neppe tilfeldig etter samarbeidet med det som akkurat nå er verdens ledende miljø for langdistansesvømmere.

– Bikkjeslagsmål

Fortsetter den frem mot OL blir det tøffere for Christiansen å sikre seg OL-finalen han ønsker seg.

– Det kommer til å bli et bikkjeslagsmål om finaleplassen på 400 og 1500 meter fri i Rio. Der er det veldig mange svømmere akkurat nå som kommer til å heve nivået noe voldsomt, sier Henrik Christiansen til TV 2.

Han kjenner Romantsjuk godt, og ukraineren er en av de han snakker mest med på stevner.

På sikt, og frem mot OL i 2020, tenker Christiansen å gjøre lignende ting som det kompisen har gjort nå.

– Jeg syns det er spennende, at man kan gjøre litt slik. Det er litt interessant for meg å gjøre det samme. Å reise ned og trene med de beste miljøene, enten det er i Italia eller Australia, og få litt inspirasjon, sier Christiansen.

– Mikhailo har svømt veldig godt etter at han var der.

Tøffe konkurrenter

Italienske Paltrinieri har virkelig tilrevet seg favorittstempelet på 1500 meter fri etter at han bare var tre sekunder fra verdensrekorden i EM. Også han uten å ha toppet formen. Et skremmeskudd altså.

– Det var virkelig tøft mot slutten, jeg holdt på å dø. Jeg er midt i OL-forberedelsene, så at jeg kan gjøre disse tidene er fantastisk. Jeg er definitivt på riktig vei, sa Paltrinieri etter å ha vunnet både 800 og 1500 meter fri i EM.

Treningskompis Detti vant for øvrig 400-meteren og tok sølv på 800 og 1500.

En annen av Christiansens konkurrenter: Australske Mack Horton (19), var involvert i en bilulykke i forrige uke. Horton slapp imidlertid fra det med mindre skader og forventes å være tilbake i form til OL.

– Det var enda godt at det gikk bra. Vi må ha med de beste i OL, sier Christiansen.

Nest siste test

I helgen svømte Christiansen sin nest siste konkurranse før lekene i Rio. Bergen Swim Festival gikk forbi uten de helt store resultatene for 19-åringen med finaleambisjoner i OL.

Med 3.49,11 var han knapt tre sekunder over sølvtiden fra EM da han upresset vant 400 meter fri AdO arena. Han satte også personlig rekord på 100 meter fri med 51,90.

– Jeg merker at jeg er sliten nå, sier Christiansen til TV 2.

– Men jeg syns jeg har gjort et greit stevne. Det er ikke alltid jeg får satt personlig rekord på stevner for tiden, og jeg gjør en god godkjent 400 meter fri. Det har vært mye mengde opp til og under konkurransene, og det at jeg svømmer så bra nå, det lover veldig godt før OL i Rio.

NM langbane i midten av juli blir den siste konkurransetesten for langdistansesvømmeren, som før den tid reiser på høydeleir i Sierra Nevada. Sprinteren Susann Bjørnsen, som også har vært under A-kravet til OL, vil ikke delta på høydeleiren.

Flere OL-håpefulle

For de fleste andre norske svømmere med OL-ambisjoner venter nå en hektisk konkurranseperiode.

Sindri Thor Jakobsson (24) satte norsk rekord på 200 meter butterfly (1.58,85) under Bergen Swim Festival, og er forhåpningsfull om å klare OL-kravet (1.56,97) innen fristen 3. juli.

En annen OL-kandidat er frisvømmeren og landslagsveteranen Cecilie Johannessen (26) som nå satser mot å toppe formen innen fristens utløp.

Markus Lie (20) svømte seg også inn i OL-diskusjonen da han ble første nordmann under 50 sekunder på 100 meter fri.