VIL VISE STYRKE: Vladimir Zhirinovsky (venstre) oppfordrer president Putin til å atombombe Færøyene. Foto: AP
VIL VISE STYRKE: Vladimir Zhirinovsky (venstre) oppfordrer president Putin til å atombombe Færøyene. Foto: AP

Russisk partileder til Putin: – Vis muskler overfor Vesten, utslett Færøyene med en atombombe!

Parlamentsmedlem Vladimir Zhirinovsky ber den russiske presidenten vise muskler overfor Vesten ved å utslette en øy i Nordsjøen ved hjelp av en atombombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske lederen for det ultra-nasjonalistiske liberale parti, Vladimir Zhirinovsky (70), er sint på USA og NATOs utvidelser av rakettskjold i Øst-Europa.

Nå oppfordrer han president Putin til å vise styrke overfor Vesten med å slippe en atombombe over en øy i Nordsjøen.

Ifølge Zhirinovsky er rakettskjoldene til USA og NATO en trussel mot russernes nasjonale interesser.

Oppfordringen om å utslette en øy som ligger vel 300 kilometer nordvest for Storbritannia kom på en direktesending på den russiske TV-kanalen Rossia 1.

– I Nord-Atlanteren er det en liten øy, et lite land med 200.000 innbyggere, sa Zhirinovsky og la til med henvisning til NATOs hovedkvarter i Brussel:

– Brussel burde si, her er en øy. Nå er det ikke lenger noen øy der, landet eksisterer ikke lenger. Vi bør vise hva våre atomvåpen er i stand til, tordnet den tidligere russiske presidentkandidaten på TV.

Det finnes ingen øy i Nord-Atlanteren med 200.000 innbyggere.

Den mest befolkede øyen er Færøyene med sine 50.000 innbyggere, og britiske medier er ikke i tvil om at det er Færøyene den høyreradikale parlaments-politikeren snakker om.

Zhirinovsky er kjent for sine anti-vestlige sympatier og tildels rabiate ytringer i det russiske parlamentet.

EN ØY: Zhirinovsky tar til orde for å atombombe Færøyene. Foto: AP/Google maps
EN ØY: Zhirinovsky tar til orde for å atombombe Færøyene. Foto: AP/Google maps

Putin advarer Romania

Ledelsen i Kreml har hittil ikke kommentert atomtrusselen, men Putin har gitt kraftig uttrykk for at de vurderer mottiltak mot NATOs rakettskjold i Øst-Europa.

Fredag sa den russiske presidenten at landet er nødt til å ta sine foranstaltninger mot et slikt rakettskjold og han advarte om Romania og Polen vil kunne bli et mål for det russiske militæret.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg åpnet i begynnelsen av mai i år et nytt rakettskjoldanlegg i Romania, noe russerne betrakter som en provokasjon.

Stoltenberg: – Kun til forsvar

De mener anlegget også kan brukes som angrepsvåpen.

– Tidligere har den rumenske befolkningen ikke visst hva det vil si å være i skuddlinjen, men nå blir vi tvunget til å gjennomføre foranstaltninger for å sørge for vår egen sikkerhet, sa Putin.

NATO fastholder at rakettskjoldanlegget et avgjørende forsvar mot missiler som kan nå Europa.

– Rakettforsvaret er til forsvar. Det hverken underminerer eller svekker Russlands strategiske atomtrussel, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Første del av større skjold

Installasjonen av rakettskjoldanlegget i Romania er første del av et større skjold som også omfatter et anlegg i Redzikowo i Polen, et kontrollsenter ved en flybase i Ramstein i Tyskland og en radarstasjon i Tyrkia.

I tillegg skal det installeres på fire skip som har base i Rota i Spania og som dermed kan fange opp fiendtlige angrep og selv avfyre raketter for å forsvare NATO-alliansen.