FORHANDLER: Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet møter samarbeidspartiene Venstre og KrF i statsrådssalen på Stortinget mandag å innlede forhandlingene om Revidert Nasjonalbudsjett
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORHANDLER: Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet møter samarbeidspartiene Venstre og KrF i statsrådssalen på Stortinget mandag å innlede forhandlingene om Revidert Nasjonalbudsjett Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Enige om ekstra millioner mot arbeidsledighet

Kommuner på sør- og vestlandet får mer penger til vedlikehold av veier og bygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forhandlingene om revidert budsjett har Venstre og Kristelig Folkeparti fått gjennomslag for ekstra tiltak mot arbeidsledighet på Sør- og Vestlandet.

– Vi opplever at regjeringspartiene ser viktigheten av å få til noe mer på ledighet. Jeg synes det er en veldig konstruktiv tone i forhandlingene og det lover godt, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen (KrF) til TV 2.

Enige om tiltak

Søndag formiddag satt de fire borgerlige partiene sammen i over to timer, som så langt er et av de lengste forhandlingsmøtene i budsjettsammenheng denne stortingsperioden.

– Alle de fire partiene er enige om tiltak mot akutt arbeidsledighet og omstilling for å tilpasse seg markedet, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik (V) til TV 2.

Regjeringen foreslo å bevilge 900 millioner ekstra til tiltak mot ledighet, mens de fire samarbeidspartiene på Stortinget vil gå lenger. Det endelige beløpet er ikke klart, men etter det TV 2 erfarer er det snakk om at Stortinget kan plusse på mellom 200 og 300 millioner kroner.

Blant områdene som får økte bevilgninger er vedlikehold og utdanning. Regjeringen foreslo å plusse på bevilgningene til vedlikehold og rehabilitering i kommunene i Aust-Agder, Vest-Agder, Roglaand Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med 250 millioner kroner. Stortinget plusser etter TV 2 erfarer på 100 millioner, slik at dette blir et av de mest omfattenede tiltakene for å få ned ledigheten.

– Beløpene er dine, ikke mine. Jeg kan ikke si noe om detaljene i det vi forhandler om, men vi har veldig mye fokus på det som går på tiltak og sysselsetting, sier finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi (Frp).

I tillegg settes det av mer penger for videreutdanning av folk som har mistet jobben i oljebransjen.

– Vanskeligere enn noen gang

Hvor pengene som brukes skal hentes fra, er søndag ettermiddag den største utfordringen. I følge Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten har det aldri vært vanskeligere å finne penger til inndekning.

– Den er meget vanskelig. Staten mister inntekter, så det er helt klart vanskeligere enn noen gang, meget utfordrende, sier Flåtten til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer flytter partiene på omlag like mye penger under forhandlingene om revidert budsjett som de har gjort de siste årene. Det betyr at det flyttes rundt 400 millioner kroner.

– Jeg synes dette har vært en god dag når det gjelder å komme frem mot målet, så jeg ser ikke mørkt på det, sier Syversen.

Like før klokken 21 søndag gikk de fire partiene hvert til sitt. De har frist på seg til mandag klokken 15 med å komme til enighet.

– Jeg ser for meg at vi kan komme i mål innen fristen, sier Flåtten.

De har foreløbig avtalt et nytt møte mandag morgen klokken 08.30,