STOPP: Helsearbeidere jobber for å minske spredningen av Aedes-myggen, som bærer zika-viruset. (AP Photo/Leo Correa, File)
STOPP: Helsearbeidere jobber for å minske spredningen av Aedes-myggen, som bærer zika-viruset. (AP Photo/Leo Correa, File) Foto: Leo Correa

150 eksperter advarer: OL i Rio må flyttes eller utsettes

Leger og forskere fra hele verden mener zika-trusselen er så stor at OL-planene må endres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev som er sendt til Verdens Helseorganisasjon (WHO) slår eksperter alarm om zika-viruset.

150 leger og forskere har gått sammen om advarselen, som ble sendt til WHO fredag.

Må vurdere sikkerheten

De mener folkehelsefaren knyttet til Zika-viruset er så stor at OL i Rio de Janeiro i Brasil bør utsettes eller flyttes.

Zika-viruset har hatt sitt utspring i Brasil, men viruset har spredt seg til mange land i Amerika.

Ifølge The Washington Post er det forskere fra minst 12 forskjellige land, inkluder USA, Sverige og Russland som står bak oppropet.

De oppfordrer WHO til å ta initiativ overfor Det internasjonale olympiske komité (IOC) for å få stanset lekene i august.

– Vi gjør dette for å ha en åpen diskusjon rundt risikoen over å arrangere OL som planlagt i Brasil, forteller Arthur Caplan, én av fire forfattere, til avisen.

Målet er at alle sider av saken skal være belyst.

Zika-viruset er ufarlig for de fleste, men forårsaker den alvorlige diagnosen mikrokefali, som kan overføres til fostre dersom gravide kvinner blir smittet.

WHO avviser

Forfatterne mener det vil være uetisk å gjennomføre OL i Rio nå. De er spesielt bekymret for at utøvere eller besøkende skal bli smittet og ta smitten med til fattige land.

– Dersom Rio går som planlagt fortjener verden en full diskusjon om hvilken risiko det innebærer, sier Caplan.

IOC responderte raskt på brevet, og mener det er ikke er grunnlag for å utsette eller flytte lekene på grunn av zika-viruset.

De mener å endre planene nå ikke vil endre spredningen av viruset.

– Basert på den nåværende informasjonen om zika-virusets sirkulasjon i mer enn 60 land, 39 av dem i Amerika, så er det ingen grunn til å utsette eller kansellere lekene, sier WHO i en uttalelse.

Ifølge the Guardian er det meldt om 26.000 tilfeller av zika-smittede i OL-byen Rio de Janeiro.

Myndighetene i Brasil forsikrer om at situasjonen er under kontroll. De viser blant annet til landets største militære operasjon, med 220.000 militære og 315.000 offisielt ansatte som jobber med å forhindre smitte.