SEKS AV TI NORDMENN DROPPER KONDOM NÅR DE HAR SEX MED EN NY PARTNER:

– Flaut å være den som drar fram kondomet under sex

Vi klager på svekket følsomhet og kleint avbrudd i sexen ved bruk av kondom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vet det, og har visst det siden vi var ungdommer: Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter en både fra graviditet og kjønnssykdommer.

Likevel velger mange nordmenn å droppe kondom. Dette har trolig sammenheng med at flere melder at de har et dårlig forhold til kondom.

Syns kondombruk er «vanskelig»

Det må holdningsendringer til, mener Trine Aarvold. Hun er lege ved Sex og samfunn, som er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

I fjor hadde de over 22.000 besøkende, hvorav nærmere 8.000 tok såkalte selvtester for å teste seg for kjønnssykdommer.

HMM, HVORDAN VAR DET NÅ IGJEN, DA ... Mange nordmenn melder at de syns kondombruk er vanskelig av flere årsaker. 
HMM, HVORDAN VAR DET NÅ IGJEN, DA ... Mange nordmenn melder at de syns kondombruk er vanskelig av flere årsaker.  Foto: 08

– En del undersøkelser viser at omtrent halvparten av befolkningen som har sex syns kondombruk er vanskelig. Vi ser samtidig at det fortsatt er et høyt antall som har blitt smittet med kjønnssykdommer, og at dette tallet ikke er på vei ned, forteller Aarvold.

Klamydia på tronen

Én kjønnssykdom fortsetter å forekomme oftest, mens en til forveksling lik kjønnssykdom begynner å ta innpå:

– Klamydia oppdager vi oftest. Det har vært en stor økning i antall klamydiasmittede, og vi ser også at stadig flere smittes med mykoplasma.
Men dette er på en måte en bra ting også, fordi det betyr at folk er flinke til å sjekke seg for kjønnssykdommer, påpeker legen.

Fryktkultur

Nye tall fra RFSU viser at nærmere 60 prosent av befolkningen ikke frykter at de har kjønnssykdommer. Legen har et blandet syn på akkurat denne delen av undersøkelsen, for hun mener at seksualundervisning og seksualitet har vært bygget på mye frykt.

– Man kan nesten si at budskapet har vært at man bør avstå fra sex, for ellers kan fæle ting skje. Seksualitet skal være en ren positiv ting! understreker Aarvold.

Deilig å slippe uro

Aarvold er glad for at folk flest ikke går rundt og er redde for at de har kjønnssykdommer:

– Men for at alle skal kunne slippe denne frykten, så må de bruke kondom: Tenk om du kan gå hjem fra noen etter å ha hatt sex med dem, og slippe å være redd for graviditet eller kjønnssykdommer. Dét er deilig det! sier Aarvold.

Trenger du en oppfriskning fra seksualundervisningen? I videoen øverst i saken lærer legen deg å sette på kondom riktig!

– God nok informasjon

I den samme undersøkelsen RFSU har gjennomført, kommer det frem at 54 prosent av de spurte ikke brukte kondom sist de hadde sex med en ny person.

Legen forteller at svært mange unge mennesker kommer til henne og forteller at de ikke har brukt kondom, og at de føler seg dumme.

– Det er jo ikke mangel på informasjon om kondom. Ungdom vet jo at de må bruke det for å kunne være helt sikre på at sexen er trygg. Noen kjønnssykdommer, som herpes og hiv, blir du aldri kvitt.

Men der og da, i en situasjon hvor du er i ferd med å ha sex, så kan kondomet være en demper på stemningen. Dette handler om hvordan kondomet har blitt presentert, mener Aarvold.

Kleint med kondom

Aarvold tror at folks første møte med kondomet er grunnen til at prevensjonsmiddelet fortsetter å være forbundet med noe pinlig:

– Problemet er at første gangen du skal prøve å sette på et kondom, så foregår det i en pinlig setting i et klasserom hvor alle ser på deg. Så blir man eldre, og man skal ha sex, kanskje for første gang: Det er litt mørkt i rommet, du er usikker og nervøs – for hvilken vei er riktig? Dét er en utfordring.

Men har man gjort det mange nok ganger, så blir det til slutt naturlig, trøster legen.

Image-problem

Tora Øgrim (19) er straks ferdig med sine tre år på Hartvig Nissen videregående skole – ja, skolen som karakterene i SKAM går på – og var tredjeklassekullets prevensjonsansvarlig i russetiden.

NEGATIVE TIL KONDOM: Toras (19) jevnaldrende har ikke så mye positivt å si om verken kondom eller kondombruk. FOTO: Privat.
NEGATIVE TIL KONDOM: Toras (19) jevnaldrende har ikke så mye positivt å si om verken kondom eller kondombruk. FOTO: Privat.

Hun er helt enig i at kondomet har et «image-problem»:

– I vennekretsen min så snakkes det om sex med kondom som å «spise godteri med plastikken på». Og det er flaut å være den som skal dra frem kondomet.

19-åringen forteller at det i årets russefeiring var overraskende mange russ som var flinke til å skaffe seg kondomer til russetida, til tross for at kondomet i seg selv stort sett vekker negative assosiasjoner:

– Når det er mye alkohol i bildet, eller hvis det oppstår en mulighet for spontan sex, så glemmer man kondomet. Mange dropper det også fordi de går på andre prevensjonsmidler.

Stress

Men hva er det egentlig som gjør kondombruk så lite fristende?

– Det er stress å finne frem, og det er stress å ta på. Mange syns det svekker følsomheten også, forteller Øgrim.

Avgangseleven tror at man må forsøke å gjøre noe gøy ut av kondombruk:

– For det første må vi snakke mye mer om bruk av kondom. Kanskje en holdningskampanje kunne vært en idé: Den kunne inneholdt en konkurranse i hvem av sexpartnerne som finne frem kondomet først, for eksempel! Kondombruk må rett og slett gjøres om til noe mer morsomt, avslutter Øgrim.

Se hele intervjuet øverst i artikkelen.