Karikaturdebatt i underhuset:

Forsvarer tegningene der politiker fremstilles som ape

– Rasisme er rasisme selv om du kaller det satire, mener Mala Wang-Naveen om tegningene som fremstiller politiker Ali Esbati, samt Haddy N`ije og hennes nyfødte barn, som aper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tegningen som viser den svenske riksdagspolitikeren Ali Esbati som en apekatt har utløst karikaturdebatt i både Sverige og Norge. I tillegg til å karikere Esbati, har kunstner Thomas Knarvik også tegnet Trond Giske som holder en apebaby i hendene, mens en naken Haddy N`ije med store apeører henger i Giskes penis.

Giske og N`ije fikk sitt første barn sammen i april i år.

I Underhuset denne uken møter Knarvik noen av sine motstandere til debatt.

– Rasisme er rasisme

– Rasisme er rasisme selv om du kaller det satire, sier kommentator i Aftenposten Mala Wang-Naveen. Hun mener at karikaturene tegner seg inn i rasistisk satiretradisjon.

– Satirens største fiende er intellektuell latskap, fortsetter Wang-Naveen som mener at tegningene er både rasistiske og smakløse.

Det vil Knarvik ikke være med på.

– Tegningen av Giske og N`ije er en latterliggjøring en rasistisk kommentar på nettet, svarer Knarvik.

VEKKER REAKSJONER: Denne karikaturtegningen av den svenske politikeren Ali Esbati har provosert mange. Foto og kunstner: Thomas Knarvik
VEKKER REAKSJONER: Denne karikaturtegningen av den svenske politikeren Ali Esbati har provosert mange. Foto og kunstner: Thomas Knarvik
APEBABY: Trond Giske og Haddy N`ije fremstilles som foreldre til en apebaby. Foto og kunstner: Thomas Knarvik
APEBABY: Trond Giske og Haddy N`ije fremstilles som foreldre til en apebaby. Foto og kunstner: Thomas Knarvik

Knarvik viser til rettsaken der en norsk mann ble dømt til samfunnstjeneste etter å ha kalt N`ije for en motbydelig halvape.

– Jeg svarer en idiotisk fremstilling med et idiotisk svar, sier Knarvik.

– Esbati krymper innvandringsdebatten

Når det gjelder tegningen av Ali Esbati mener Knarvik at tegningen hans er et bilde på hvordan Esbati, ifølge Knarvik, struper debatten om innvandring ved å anklage andre for å være rasister.

Bakteppet for tegningen var Esbatis kritikk av NRKs reportasje fra forstaden Rinkeby i Sverige. Esbati mente at reportasjen svartmalte den belastede bydelen, og dermed var rasistisk.

– I det øyeblikket du stempler meningsmotstanderne dine som rasister så krymper du debatten, mener Knarvik.

Hva mener du – er Knarviks tegninger rasistiske? Se debatten på TV 2 Nyhetskanalen kl. 18, eller her: