HEKTISK: Etter at Trine Østereng og Sigurd Riste Andersen ble foreldre til lille Andreas hadde de mange spørsmål. Foto: Kaja Kirkerud / TV 2
HEKTISK: Etter at Trine Østereng og Sigurd Riste Andersen ble foreldre til lille Andreas hadde de mange spørsmål. Foto: Kaja Kirkerud / TV 2

slår alarm om Bemanning på fødeavdelinger:

Brukte Google for å få svar på det viktigste om sin nyfødte

– Vi skulle be om hjelp dersom det var noe veldig viktig. Men hva defineres som veldig viktig når du har et fire timer gammelt barn? sier Trine Østereng (29).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire måneder siden kom lille Andreas til verden på Ullevål sykehus i Oslo.

TV 2 har tidligere skrevet om at jordmødre på landets største fødeavdelinger slår alarm om kapasiteten og bemanningen ved avdelingene.

De frykter de ikke får gitt foreldre og barn god nok behandling og omsorg.

Trygg jordmor

Mamma Trine Østereng (29) og pappa Sigurd Riste Andersen (29) forteller til TV 2 hvordan de opplevde sin første fødsel.

– I forkant av fødselen var vi begge bekymret for om det skulle være plass til oss, om det var sjanse for å bli sendt videre til andre sykehus og om de kom til å ha tid til oss, forteller Trine Østereng.

Fødselen startet midt på natten, og paret dro til sykehuset. Etter kort tid fikk de møte jordmoren sin.

– Vi var veldig heldige. Hun var trygg og god, og var hos oss hele tiden. Det er vi så takknemlig for. Selve fødselen var en veldig positiv opplevelse, sier Østereng.

Etter at Andreas kom til verden ble paret raskt flyttet over til barselhotellet. Der merket de at ting var annerledes.

– Vi fikk utdelt et rom, og fikk snakke med jordmor i fem minutter. På den korte tiden skulle hun også vise oss amming. Vi fikk beskjed om at det var svært hektisk fordi de var underbemannet på nattskiftet. Vi skulle kun be om mer hjelp dersom der var veldig viktig. Men hva defineres som veldig viktig når du har et fire timer gammelt barn? sier Østereng.

TRYGG: Trine Østereng var veldig fornøyd med jordmoren hun hadde under fødselen. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
TRYGG: Trine Østereng var veldig fornøyd med jordmoren hun hadde under fødselen. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

De ansatte sa det var få på jobb, og at det svært mye å gjøre.

Overlatt til seg selv

De nybakte foreldrene sier til TV 2 at de begge var veldig usikre på situasjonen i timene etter fødsel.

– Det var ingen som hadde tid til oss. Vi fikk ikke stilt spørsmål, og ble overlatt til oss selv. Det føltes litt absurd. Selv om selve fødselen var over, så hadde vi mange jo mange medisinske spørsmål om både mor og barn, sier Østereng.

– Det var så mye nytt for oss, og vi skulle gjerne hatt mer hjelp. Samtidig så vi jo at de hadde veldig mye å gjøre, og syns nærmest synd på dem, sier Riste Andersen.

Sårbart

Den første natten brukte foreldrene stort sett Google for å forsøke å finne svar på mye av det de lurte på.

– Vi forsøkte å finne svar på alt fra amming til samsoving, men det var ikke så lett, forteller Riste Andersen.

De lurte også på hvor mye klær den nyfødte skulle ha på seg, og om han kunne ligge i et rom med trekk.

– Det er jo et av de mest sårbare øyeblikkene i ens liv, og da er det viktig å være omgitt av de som kan det, sier Østereng.

De neste dagene fikk de mye bedre oppfølging, og mer hjelp fra personalet.

Paret understreker at de er glad for all hjelp og støtte de fikk på avdelingen, og er stort sett veldig fornøyd med opplevelsen.

– Det at noen, etter hvert, hadde tid til oss var veldig viktig. Da kunne vi stille spørsmål og få god hjelp. Vi hadde problemer med å amme, og spurte derfor om vi kunne være et ekstra døgn på sykehuset. Det fikk vi lov til, og det er vi veldig glade for. Men vi føler at vi har vært heldige, og at langt fra alle er det, sier Riste Andersen.

Trine Østereng har også skrevet om fødselen i et blogginnlegg.

Må stilles krav

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Schjelderup-Eriksen sier til TV 2 at hun er bekymret for bemanningssituasjonen på fødeklinikkene.

– Vi opplever at helseforetakene, i sin søken etter innsparinger, setter tryggheten og helsen til fødende kvinner i spill, sier Schjelderup-Eriksen.

Hun mener det bør settes inn optimalt med ressurser.

– Det må stilles tydeligere krav til foretakene om at de må bemanne opp slik at kvalitetskravene til fødselsomsorgen blir fulgt. Da sikres en trygg fødselsomsorg, sier Schjelderup-Eriksen.

Ansvar for 19 samtidig

Avdelingsleder på fødeavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS), Kristi Hjelle sier til TV 2 at det ikke er klare retningslinjer for hvor mange kvinner en jordmor kan ha ansvar for på barselavdelingen.

– En jordmor kan ha ansvar for opp til ti kvinner på dagen, og opptil 19 rom på natten – hvis avdelingen er full, sier Hjelle.

Hun sier nybakte foreldre alltid oppfordres til å ringe når de trenger hjelp.

– Det er ikke vanlig å presisere at det må være veldig viktig for at de skal kunne ringe, og vi definerer ikke dette for de nybakte foreldrene. De er forskjellige og mange har liten forutsetning for å vurdere det, sier hun.