– Mourinho bygger lag for å vinne fort. Det kan gå utover Rashford

Men Øyvind Alsaker er ikke veldig bekymret for United-talentene på lang sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Mourinhos første intervju øverst.

Fredag kom bekreftelsen på den svært dårlig skjulte hemmeligheten at José Mourinho blir ny Manchester United-manager.

Mourinho kommer til klubben med en ubestridt og beviselig evne til å vinne troféer.

Men portugiseren kommer også med et rykte om ikke å slippe ungdommen til i særlig stor grad.

Det har vært en kime til usikkerhet hos United-fansen, som så en stor mengde unge spillere tre inn på a-laget til den nylig avsluttede sesongen.

Det har vært et lyspunkt i en ellers tung ligasesong for Manchester United.

Får ungdommen spille?

Ryktene om at 35 år gamle Zlatan Ibrahimovic er på vei inn stadionportene bidrar ikke til å dempe den bekymringen, selv om en mulig overgang for svensken selvfølgelig også vekker begeistring.

– Jeg tror Zlatan kommer. Det ser slik ut. Det er veldig morsomt om Zlatan tar utfordringen og prøver seg i Premier League. Den sesongen han har levert nå viser at han er i stand til å sette fyr på PL. Han minner litt om Cantona. Men det reiser jo også spørsmålet om Rashford kommer til å spille, sier Øyvind Alsaker.

– Selvfølgelig er det grunn til bekymring når det gjelder ungdommen i Manchester United. Mourinho er en pragmatiker. Han bygger et lag for å vinne fort. Det kan gå utover Rashford.

– Han kommer ikke til å få spille uke ut og uke inn. Men det skal han heller ikke. Han er 18 år og har nettopp slått gjennom. Manchester United er verdens største klubb. De skal ha andre spillere som skal dra lasset. Så kan Rashford lære masse av Zlatan på feltet og spille nok fotball til å utvikle seg. Så på den måten er jeg ikke så bekymret for ungdommen som mange andre.

– Ikke en vanlig 35-åring

Alsaker nevner også Timothy Fosu-Mensah som en som har vist nok til å satses på og bør være med videre, mens en del av de unge som ikke har det som skal til å være med i en tropp på 20 mann, ennå.

Andre har derimot imponert.

– Mourinho vil ikke kvitte seg med unge, bare fordi de er unge. Martial er en stjernespiller allerede og skal spille EM for Frankrike. Han kommer selvsagt til å være med videre, sier Alsaker.

– Jeg er nok mer bekymret for ungguttene i Manchester United enn det Øyvind er, men det vet man aldri. At han kommer til å handle, det vet vi. At han har en god venn i agenten Jorge Mendes, det vet vi. Det kommer til å komme spillere fra den stallen der, sier Aleksander Schau.

Han har også stor tro på Zlatan, om han kommer til Manchester United.

– Zlatan er ikke en vanlig 35-åring. Vi snakker om en fyr som tar vare på kroppen sin som Cristiano Ronaldo. Han er et fysisk vidunder. Han har glatt to gode år til i kroppen. Han kan levere til de yngre spillere, og har en aura som går av skalaen, sier Schau.

Det hersker ingen tvil om at svensken neppe er den eneste mannen som skal trene på Carrington.

Chelsea-reprise?

Han vil forsterke stallen med spillere som passer hans stil og filosofi.

Øyvind Alsaker tror fort det kan bli som det var i hans siste periode i Chelsea da han vant ligatittelen andre sesongen.

– Han skjønte kanskje at laget hans ikke var godt nok til å vinne første året, men var med i kampen helt til april. Det var mange kjedelige kamper, Mourinho liker å vinne med sikkerhet og vant mange kamper med minst mulig risiko.

– Sesong to under Mourinho var noe helt annet: De spilte fantastisk angrepsfotball. Da hadde han et lag som var godt nok. Da vant de med en enorm flair og underholdning, i alle fall det første halvåret.

En fordel den seiersvante portugiseren har er at Manchester United-supporterne har pint seg gjennom noen kjedelige kamper de siste årene under Louis van Gaal.

Slik sett ligger listen lavt.

– Han hopper ikke akkurat etter Wirkola, verken resultatmessig eller spillemessig. Det er ikke krise om han kveler kampene. Om de vinner 1-0, 1-0, 1-0, så er det godt nok. Også for Manchester United, sier Aleksander Schau.

Her er et knippe unge spillere som har fått spilletid for Mourinhos lag:

Glen Johnson (20 år, 17 kamper for Chelsea i 04/05)
Arjen Robben (20 år, 18 kamper for Chelsea i 04/05)
Davide Santon (17 år, 16 kamper for Inter i 08/09)
Mario Balotelli (18 år, 22 kamper for Inter i 08/09)
Mario Balotelli (19 år, 26 kamper for Inter i 09/10)
Kurt Zouma (20 år, 15 kamper for Chelsea i 14/15)