Nå er lille prins Oscar døpt

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel sin sønn ble døpt fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble lille prins Oscar døpt i en høytidelig seremoni i Slottskyrkan i Stockholm.

Hele den svenske kongefamilien var til stede, også de aller minste. Storesøster til Oscar, prinsesse Estelle, satt nok en gang på sin lille, forgylte stol med kongeblått fløyel, og prinsesse Madeleine og Chris O’Neills barn, Leonore og Nicolas var også i kirken. Nicolas spiste på en tannbørste, mens Estelle og Leonore fikk æren av å helle dåpsvannet i døpefonten.

Det yngste søskenbarnet fikk ikke komme

KLEDD I HVITT: Kronprinsesse Victoria med sønnen prins Oscar i fredagens dåp i Slottskyrkan. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
KLEDD I HVITT: Kronprinsesse Victoria med sønnen prins Oscar i fredagens dåp i Slottskyrkan. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Foto: Jonathan Nackstrand

Den eneste som ikke sto på gjestelisten var én måned gamle prins Alexander, Carl Philip og Sofias førstefødte.

Vår egen kronprinsesse Mette-Marit hadde det ærefulle oppdraget å være lille Oscars fadder, og hun leste et bibelvers under seremonien.

Hun var også tydelig rørt da den svenske prinsen ble båret til døpefonten. Lille prins Oscar sov i prestens armer mens han ble døpt.

– Jeg synes dåpshøytideligheten var en både vakker og verdig seremoni der man midt i all den kongelige prakten, også tok vare på det nære og familiære. Her var det ikke bare et tronfølgerpar og en kongefamilie som bar en prins til dåpen, men like mye et foreldrepar som sammen med sin nærmeste familie døpte sin nyfødte sønn. Veldig sjarmerende at både dåpsbarnets foreldre og faddere deltok aktivt i seremonien, og kanskje aller mest at kongefamiliens andre små barn først og fremst får lov til å være nettopp det, barn, sier kongehusekspert i TV 2, Kjell Arne Totland.

FAMILIEN I DÅP: Kronprinsesse Victoria, kronprins Daniel og prinsesse Estelle. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
FAMILIEN I DÅP: Kronprinsesse Victoria, kronprins Daniel og prinsesse Estelle. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Foto: Jonathan Nackstrand

Han roser Victoria og Daniel for at de først og fremst er foreldre i dåpen og at de klarer å ha en familiær atmosfære der.

– Storesøster Estelle er allerede vant til å være i medienes søkelys, og opptrer både sjarmerende verdensvant og som en glad storesøster og kusine. Hun vinker og smiler til søskenbarnet Leonore. Ja, hun løper til og med over på hennes side av kirken. Og veldig sjarmerende da lille Estelle tok en avstikker til farmor Westling på benken bak kongeparet for å gi henne en god klem, sier kongehuseksperten.

Fikk se han våken for aller første gang

Litt tidligere i seremonien fikk vi se Oscar våken for aller første gang. Da satt han våken og kanskje ikke så veldig fornøyd på pappas fang. Tidligere har vi bare sett han sovende på de offisielle bildene.

Dåpslåten som ble spilt var «Med vatten och ord» er skrevet spesielt til lille prins Oscar av kongebarnas gamle pianolærer Ingemar Thorell. Kronprinsesse Victoria spilte piano til hun var 18 år, og når hun sluttet å spille, lovte læreren hennes at han skulle skrive en brudemarsj til henne, og viser til hennes barn. Det har han nå innfridd.

Mette-Marit måtte ha hjelp ned trappa

Etter seremonien ledet Victoria, Daniel, Estelle og Oscar an prosesjonen ut hovedinngangen, og utenfor ble de møtt av et internasjonalt pressekorps. Det ble avfyrt en salutt på 21 skudd fra Skepsholmen til ære for prinsen.

Mette-Marit støttet seg på kronprins Fredrik ned den lange trappa fra kirka. Hun har ryggproblemer, noe som nylig gjorde at hun måtte melde avbud ved en gallamiddag på slottet.

Senere på dagen blir det holdt en mottakelse for de inviterte gjestene.

Neste prins ut

Neste prins som skal døpes i Sverige, er nå bare én måned gamle prins Alexander. Han er første barnet til prins Carl Philip og prinsesse Sofia.

– Nå venter vi bare på neste prinsedåp i Sverige. Prins Carl Philip og prinsesse Sofias sønn skal døpes i løpet av sommeren. Han vil nok ikke bli båret til dåpen i Slottskyrkan, men i en annen kirke med tilknytning til kongehuset. Trolig vil han bli døpt i slottskapellet på Drottningholm, der prinsesse Madeleines to barn ble døpt, eller kanskje i den lokale sognekirken i nærheten av kongefamiliens sommerslott Solliden på Øland. Kong Carl Gustafs eldste søster prinsesse Margaretha ble faktisk viet der i sin tid, sier Totland til TV 2.

BLE DØPT: Lille prins Oscar holdes opp mot himmelen av erkebiskop Antje Jackelén.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
BLE DØPT: Lille prins Oscar holdes opp mot himmelen av erkebiskop Antje Jackelén. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix Foto: Jonas Ekströmer/tt
I KIRKA: Kronprinsesse Victoria med prins Oscar og prins Daniel. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix
I KIRKA: Kronprinsesse Victoria med prins Oscar og prins Daniel. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix Foto: Pontus Lundahl/tt
ABLEGØYER: Prinsesse Leonore og prinsesse Estelle var i full fart under dåpen. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
ABLEGØYER: Prinsesse Leonore og prinsesse Estelle var i full fart under dåpen. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix Foto: Jonas Ekströmer/tt

Vi fulgte dåpen direkte. Les alt om den dåpen i vårt direktesenter!