FIKK BOT: I jakten på pedofile på nett har Stig Kalsnes blitt bøtelagt av politiet. FOTO: PRIVAT
FIKK BOT: I jakten på pedofile på nett har Stig Kalsnes blitt bøtelagt av politiet. FOTO: PRIVAT

Stig (24) bøtelagt etter omstridt pedo-jakt

Men støttespillere har allerede bidratt med nok penger til å betale boten på 6000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drammenseren Stig Kalsnes (24) er grunnlegger av gruppen Barnas Trygghet, som tar loven i egne hender i jakten på pedofile.

Gruppa består av flere personer i Østlandsområdet som i chatteprogrammer utgir seg for å være unge jenter. Slik får de kontakt med det som trolig er pedofile, og avtaler å møte dem. Møtene filmes og legges ut på gruppas Facebook-side.

Metoden har tidligere fått kritikk av politiet i Drammen og Kripos, samtidig som gruppa har fått mye støtte fra folk gjennom sosiale medier.

– Ulovlig provokasjon

Kalsnes opererte alene da han i februar avtalte å møte en 63 år gammel mann i Hokksund. Mannen trodde han skulle møte en 14 år gammel jente, men i stedet dukket Kalsnes opp.

Politiet, som Kalsnes hadde varslet på forhånd, pågrep mannen, som ble tiltalt for såkalt grooming – barnelokking. Torsdag ble mannen frikjent i Sør-Trøndelag tingrett, skriver Adresseavisen.

Retten mener 63-åringen ble utsatt for en ulovlig, privat provokasjon, og mener han ble forledet til en handling som han ellers ikke ville ha begått.

– Det var veldig trist å se at de lar ham gå, uttalte Kalsnes, som selv vitnet i rettsaken, til avisa.

6000 kroner i bot

Nylig har Kalsnes også blitt bøtelagt av politiet for måten han opererer på. Boten, på 6000 kroner, ble gitt på bakgrunn av en hendelse senere i februar, hvor 24-åringen møtte en mann på et hotell i Hønefoss etter at de hadde chattet.

Kalsnes filmet møtet og konfrontasjonen, som i etterkant ble publisert på Facebook. I forklaringen på boten skriver politiet at Kalsnes har krenket privatlivets fred.

– Bøteleggelsen kom ikke helt uventet på oss, og den oppleves som om den er helt i tråd med norsk lovgivning. Det er jo egentlig bare politiet som gis mulighet til å avdekke og etterforske saker som dette. Derfor har vi jo gjentatte ganger forsøkt å involvere politiet, slik at vi ikke opererer på egenhånd, skriver en talsperson i Barnas Trygghet i en mail til TV 2.

Kalsnes selv ønsker ikke å uttale seg til TV 2, men henviser til gruppas felles uttalelse.

Støttespillere betalte boten

Da Barnas Trygghet publiserte et bilde av boten på Facebook, tok det imidlertid ikke lang tid før støttespillere tilbudte seg å betale den. På under et døgn har folk satt inn nærmere 5800 kroner på kontoen, noe som vil si at boten er så godt som betalt.

Gruppa sier at donasjonene kom svært overraskende på dem.

– Vi hadde overhodet ingen forventning til hjelp utenfra, men det ga oss definitivt en følelse av lagånd da følgerne foreslo kronerulling, skriver de.

– Følgerne våre motiverer oss, og de gir problematikken rundt grooming et ansikt, meninger og følelser.

Ber folk heller kontakte politiet

Kripos har tidligere forklart at de mener det er uheldig at private aktører tar loven i egne hender på denne måten.

– Det er politiet som skal etterforske straffbare forhold – noe som er viktig for å ivareta rettssikkerheten og rettighetene til de involverte. Dette er viktig for en rettsstat som Norge, uttalte presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen til TV 2.

Kripos oppfordrer personer som har opplysninger om straffbare forhold til å ta kontakt med politiet. Man kan enten kontakte lokalt politi eller Kripos.

Vil revurdere strategien

Barnas Trygghet sier de ikke har fått signaler fra politiet om at de vil fortsette å bøtelegge dem for aktiviteten de bedriver.

– Vi har ingen målsetting om flere bøter. Men vi har definitivt en målsetting om å sette grooming på den politiske agendaen. Vi ønsker å informere om og peke på problemet, så håper vi at politiet gjør noe. Kanskje en dialog med politiet kan være vår første målsetting? sier gruppa.

Selv om gruppa ikke planlegger å stoppe med det de driver med, erkjenner de at strategien kanskje bør endres.

– Vi vil forsette aktiviteten, med modifikasjoner. Det innebærer at vi må se litt på strategien, og vurdere hvordan vi kan fortsette på en lovlig måte. Temaet er imidlertid alt for viktig til at vi legger saken død. Dette dreier seg om barna våre , avslutter gruppas talsperson i en mail.