Terapeut: – Utroskap kan redde forholdet ditt

Er utroskap det ultimate sviket mot partneren, eller kan det redde forholdet fra å dø?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange anser utroskap som det ultimate sviket – og at forholdet nødvendigvis må ta slutt etter at utroskapen har skjedd.

Sissel Gran er mangeårig parterapeut og psykolog, og har skrevet en rekke bøker om samliv og forhold.

Hun tør ikke å være for bastant på om utroskap kan gi forholdet en ny gnist, men mener at sjansen absolutt er stor for at det kan skje.

Katastrofe

Men utroskap kan utvilsomt treffe forhold som et bombenedslag, har Gran erfart:

– Utroskap trenger ikke alltid å avslutte forholdet. Jeg har jobbet med mange par hvor det har skjedd ulike grader av utroskap: alt fra en enkelthendelse, til et lengre sidesprang. Sistnevnte er ofte verst: For utroskap som har pågått over tid er det mest skumle og katastrofale for den sårede parten.

Kvinner blir «kjerringer»

UTROSKAP: Mange er utro fordi de trenger å bli sett og satt pris på som menneske, ifølge parterapeut.
UTROSKAP: Mange er utro fordi de trenger å bli sett og satt pris på som menneske, ifølge parterapeut. Foto: Andrey Arkusha

Sissel Gran påpeker at et stort antall velger å være utro. Grunnene er mange, men bunner som regel i behovet om å bli sett:

– I et forhold kan man etter en tid kjenne seg fattig, matt og nesten utradert. Folk forteller meg at de føler seg ensomme, og at de ikke blir sett. Det er som å være på en øde øy i sitt eget forhold, forklarer Gran.

– Kvinner opplever at de blir «kjerringer» og «kjeftesmeller som det er et helvete å omgås. Kvinnen blir til en kvinne hun ikke ønsker å være.

Som en konsekvens av dette kan mannen føle at absolutt alt han sier og gjør blir feil, forklarer Gran:

– Vi føler at vi blir en dårlig utgave av oss selv, og vi føler oss døden nær. I denne tilstanden skal det lite til før man kan føle seg gjenopplivet når man møter et annet menneske som ser deg, og som synes du er et flott og bra menneske. Det er derfor vi snakker om at utroskap kan være en motgift mot døden; du finner deg selv igjen.

Veien til tilgivelse

Gran forteller at mange klienter sier de ikke klarer å tilgi sin utro partner før de har forstått den fullstendige rekkevidden av hva de har gjort mot sin kjære, og mot forholdet.

– Det er først når den som har blitt sveket skjønner at den utro partneren har forstått omfanget av sitt svik at man kan starte på tilgivelsens vei.

Hvis partneren som har vært utro forsøker å bagatellisere eller legge lokk på utroskapen, vil det være vanskelig for den andre å tilgi ham/henne, advarer Gran.

Dialog

Det finnes en løsning, mener Gran:

– Den som har vært utro ber ofte om at man skal bli ferdig med å snakke om utroskapen. «Kan vi ikke komme oss videre?» spør de. Det er jo forståelig at man vil legge det bak seg, men min erfaring som terapeut tilsier at man er nødt til å snakke om det som har skjedd.

Hva hvis man har vært utro? Bør man fortelle partneren om det?

– Hvis jeg svarer ja eller nei på det spørsmålet, så kan jeg ikke gå ute på gata, sier Gran og ler.

Hun poengterer at mange velger å være ærlig for å «vaske forholdet», og for å begrense muligheten for å være utro igjen. Men selv om man velger å fortelle at man har vært utro, risikerer man likevel å få en stor, følelsesmessig reaksjon fra partneren.

Kan redde forholdet

Så hvordan skal man fortelle det på best mulig måte?

– Den beste måten må være at man sier: «Jeg må fortelle deg noe vondt, og det handler om noe jeg har gjort. Jeg kan ikke stole på at du fortsatt vil ha meg – men jeg vil fortsatt ha deg».

Man bør likevel ikke regne med å få en varm klem, påpeker Gran:

– Bråk blir det uansett! Men sannheten kan gjøre forholdet bedre enn det var i utgangspunktet, avslutter hun.

Se hele intervjuet med Sissel Gran øverst i artikkelen.