Arsenals nye midtbanesjef: – En koko type det kan boble over for

Simen Stamsø Møller er positiv til Arsenals første sommersignering, men mener det er andre plasser som krever mer forsterkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag presenterte Arsenal sin første signering i sommerens overgangsvindu.

Den sveitsiske landslagsspilleren Granit Xhaka ble signert i en avtale rapportert å være verdt 370 millioner kroner.

Midtbanespilleren kommer fra Borussia Mönchengladbach.

Det har vært en utbredt oppfatning i flere år blant eksperter og supportere at Arsenal har hatt behov for en oppgradering i form av en defensiv midtbanespiller.

Så er Xhaka løsningen på problemene?

– Xhaka er en kjempesignering, på den viktigste plassen på banen, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

Han fremhever at alle lag som vinner Premier League har nesten uten unntak en sentral midtbanespiller på årets lag.

– Men det var ikke den viktigste posisjonen for Arsenal å styrke. Er det to ting Arsenal virkelig trenger så er det en midtstopper og en spiss.

Fyller midtbanen

Avgangene til Mikel Arteta og Tomas Rosicky, samt det ventede farvelet til Mathieu Flamini, betyr uansett at nye midtbanespillere inn ikke er uventet.

Allerede i januar hentet klubben Mohamed Elneny fra Xhakas tidligere klubb Basel. Denne overgangen kan vel så mye sees i lys av å styrke laget foran 2016-2017-sesongen.

– Det er to spillere som har veldig mye til felles. Begge er større og sterkere enn den typiske Arsenal-midtbanespilleren har vært, samtidig som de har mer kvaliteter med ballen i beina, enn for eksempel Coquelin, sier Stamsø Møller.

– Det er farlig å dra sammenligningen til Patrick Vieira, men de ligner mer i fasong og spillertype på ham enn Cazorla, Wilshere og forsåvidt Arteta og Flamini.

Spørsmålet er om Xhaka kan bli den midtbanesjefen som løfter Arsenal til gamle høyder. Etter en rekke på ti år med fjerde- og tredjeplasser endte det på nest øverste Premier League-trinn denne sesongen.

– Koko

Fansen er sulteforet på en ny ligatittel. Sist gang laget tok en ligatittel gikk de ubeseiret gjennom ligaen, ledet av nevnte Vieira.

En «gal» type som fremstod fryktinngytende.

– Xhaka er en spiller som på godt og vondt styres av følelser. En litt koko type som det kan boble over for, sier Stamsø Møller.

– Han får mye kort, men Arsenal trenger spillere som har en voldsom energi og lyst og viser det. Xhaka er en type som man alltid legger merke til.

Fotballkommentatoren, som har sett en del av midtbanespilleren selv, og i tillegg forhørt seg med kjennere om ham har stor tro på at han vil lykkes i Premier League.

– Han er en komplett sentral midtbanespiller som er god både offensivt og defensivt, sier Stamsø Møller.

– Men er det ikke først og fremst en defensiv midtbanespiller de trenger?

– Han er ikke veldig offensiv og holder mye igjen. Jeg tror Wenger har en plan med å stramme opp midtbanen og oppgradere den. Jeg liker Coquelin som type, men han har store mangler. Xhaka har Coquelins kvaliteter i tillegg til at han kan bidra offensivt. Så lenge han klarer å holde hodet kaldt og ikke ruse fremover om han blir for utålmodig, så passer han veldig godt til å være balansespiller.

Morata spissløsningen?

Men som Stamsø Møller påpeker trenger Arsenal flere. Det kan ikke stoppe som forrige sesong da Petr Cech ble eneste spiller inn.

– Den beste gaven Wenger kan gi fansen, spillerne og seg selv er en spiss. Jeg tror også de kommer til å gå for en skikkelig en, og gå skikkelig for ham, sier Stamsø Møller.

– Det spekuleres i Morata... ?

– Han kan være den rette. Men han har ikke vært jevn nok, men har spilt i store klubber og levert i store anledninger. Han kan det Giroud kan, i tillegg til at han er mye mer bevegelig og direkte.