DRAMATISK: Karoline ble liggende i senga si (i bakgrunnen) da hun ikke ble hentet av ambulanse. Da hun til slutt ble funnet var hun svært syk. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
DRAMATISK: Karoline ble liggende i senga si (i bakgrunnen) da hun ikke ble hentet av ambulanse. Da hun til slutt ble funnet var hun svært syk. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Ba om hjelp – legevakten ringte aldri tilbake:

Karoline (27): – Holdt på å dø alene i min egen seng

SANDEFJORD (TV 2): Karoline Kalleberg Svendsen (27) hadde en kroppstemperatur på 34 grader da venninnene hennes fant henne hjemme i sin egen seng. Timer før hadde hun forsøkt å få hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til søndag 27. mars i år fikk Karoline Kalleberg Svendsen (27) fra Sandefjord omgangssyken.

Utover natten begynte hun å føle seg veldig dårlig, og fordi hun har diabetes valgte hun å ta kontakt med legevakta for å få hjelp.

– Jeg klarte ikke reise meg, jeg var veldig dehydrert og jeg hadde skyhøyt blodsukker. Det opplevdes veldig dramatisk, og jeg spurte om de kunne sende en ambulanse, sier hun.

Legevakten ville ikke sende ambulanse, og ba henne ta en taxi. Da hun sa hun ikke var i stand til det, ba Legevakten henne om å ta kontakt med moren sin for å få hjelp.

Det sa hun at hun skulle - så la hun på.

– I ettertid husker jeg så og si ingenting av denne samtalen. Etter at jeg la på mistet jeg bevisstheten, og jeg fikk aldri ringt mamma, sier hun.

Timene gikk. Hun ble mer og mer dehydrert. Blodsukkeret steg.

Dagen etter, søndag 28. mars, begynte noen venninner av henne å ane at noe var galt. Etter en kort telefonsamtale forsto de at alt ikke var som det skulle.

På ettermiddagen oppsøkte derfor en av venninnene leiligheten hennes. Der fant de Karoline i sengen sin, ute av stand til å gjøre rede for seg, og med en kroppstemperatur på 34 grader.

– Jeg husker ikke disse tingene, det neste jeg husker er at jeg våkner opp på sykehuset flere dager etter, sier hun.

– Kunne gått veldig ille

SYKEMELDT: Det blir lange dager hjemme med katten Bajas, men Karoline er glad hun overlevde. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
SYKEMELDT: Det blir lange dager hjemme med katten Bajas, men Karoline er glad hun overlevde. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

I ettertid har Karoline tenkt mye på at Legevakten ikke ringte henne tilbake.

– Når jeg sier at jeg er så dårlig at jeg ikke kan gå, så reagerer jeg i første omgang på at de ikke sender ambulanse. Når de heller ikke følger det opp synes jeg det er veldig alvorlig, sier hun.

Da hun ankom sykehuset søndag ble det påvist at hun hadde stort væskemangel, manglet jern, hadde et blodsukker på 34 og en alt for lav kroppstemperatur.

– Så fikk jeg en galleblærebetennelse. Det er stor sannsynlighet for at den kom fordi kroppen ble kjørt for hardt, sier hun.

I begynnelsen av mai fjernet hun galleblæren, og hun er nå sykemeldt til august.

– Det fikk veldig store konsekvenser for meg dette, det har vært noen slitsomme uker. Hadde jeg fått hjelp da jeg ba om det første gangen ville jeg fått behandling mye før, og det er sannsynlig at jeg ikke ville blitt så dårlig, sier hun.

Beklager

Legevakten i Sandefjord har møtt Karoline i et møte i etterkant av hendelsen, og har gitt henne en skriftlig beklagelse.

– I ettertid ser vi at da du ikke dukket opp burde vi for sikkerhets skyld ha ringt deg opp igjen for å sikre at rådet ble fulgt. Vi beklager at dette ikke ble gjort, og tar læring av ditt innspill for å sikre at nødvendig oppfølging blir gjort i lignende situasjoner, skriver de i et brev.

De har også beklaget måten hun ble tatt imot av en sykepleier noen dager senere, fredag 3. april.

– Jeg har mistet tilliten til legevakten, og det er veldig vondt. Dette kunne gått veldig mye verre. Da jeg endelig fikk hjelp var jeg i en tilstand som ikke ville bedret seg av seg selv, og hadde jeg ikke fått hjelp ville jeg til slutt dødd, sier hun.

Redd for soverommet

Da hun kom tilbake til leiligheten etter sykehusoppholdet var hun først redd for å gå inn på soverommet.

– Jeg gikk bare raskt inn for å hente klær, ellers sov jeg på sofaen. Det kunne blitt det siste stedet jeg var. Det går bedre nå, og jeg har begynt å sove i senga mi igjen, sier Karoline.

Nå skal Karoline ta saken videre til Pasientskadeerstatningsnemda, og hun klager den inn for fylkeslegen.

– Jeg synes det er forferdelig at noe slikt kan skje, og det er ufattelig at jeg kunne ha dødd der jeg lå alene i senga, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med seksjonsleder for legevakten Eli Hansen i Sandefjord kommune.

Hun sier de ønsker å lære av hendelsen.

– Vi jobber hele tiden med å forbedre kvaliteten på våre tjenester, og mener selv å ha en god og velfungerende legevakt. Vi benytter enhver anledning til å lære av de tilbakemeldinger vi får fra pasientene våre, så også av denne, sier hun.