TIL FINALE: Etter 19 sesonger i NHL skal endelig Joe Thornton (midten) og Patrick Marleau (t.h) spille finale i Stanley Cup. Her sammen med San Jose Sharks' kaptein og toppscorer i sluttspillet Joe Pavelski. Foto: Jamie Squire/Getty Images/AFP 
TIL FINALE: Etter 19 sesonger i NHL skal endelig Joe Thornton (midten) og Patrick Marleau (t.h) spille finale i Stanley Cup. Her sammen med San Jose Sharks' kaptein og toppscorer i sluttspillet Joe Pavelski. Foto: Jamie Squire/Getty Images/AFP  Foto: Jamie Squire

19 års ventetid er over

Endelig får Joe Thornton og Patrick Marleau spille finale i Stanley Cup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

San Jose Sharks - St. Louis Blues 5-2 (4-2 i kamper):

I 1997 sto Joe Thornton og Patrick Marleau i sentrum for begivenhetene da NHL-klubbene valgte spillere i den årlige draften.

Duoen ble valgt som nummer en og to av henholdsvis Boston Bruins og San Jose Sharks.

Forventningene var store for de to talentene.

Sendt til Sharks i 2005
Allerede i 2002 fikk Thornton kapteinsvervet i Bruins, men til tross for at han lagets ivrigste poengplukker, så ble han konstant utsatt for kritikk.

Thornton kunne være strålende i grunnspillet, men forsvant helt i sluttspillet.

Og etter en skade i 2003, kom han aldri tilbake som den målscoreren han hadde vært. 2002/03-sesongen er den siste han passerte 30 mål.

I 2005 var tålmodigheten slutt for Bruins-ledelsen. Da San Jose Sharks kom på banen og ville ha Thornton så slo de til. Marco Sturm, Wayne Primeau og Brad Stuart gikk motsatt vei.

Sharks hadde planer om å bygge et storlag, som skulle kjempe om Stanley Cup-trofeet, og plasserte Thornton i rekke med Jonathan Cheechoo.

Best i NHL
Thornton sto for 92 poeng på 58 kamper etter overgangen. Han endte sesongen som NHLs assistkonge med 96 målgivende pasninger, og totalt 125 poeng. Det ga ham Art Ross-trofeet som ligaens beste poengplukker. Han fikk også Hart Memorial-trofeet som bevis på at han var NHLs beste spiller den sesongen.

Foran 2010/11-sesongen ble han valgt til kaptein for Sharks, og bar C'en på trøyen frem til 2014/15-sesongen. Denne sesongen er det Joe Pavelski som er kaptein.

Med 1341 grunnspillpoeng i karrieren, er det bare Jaromir Jagr som har flere av aktive spillere i NHL.

For Patrick Marleau har karrieren vært litt mindre spektakulær. Han var den yngste spilleren i draften i 1997, og ble også den yngste som hadde spilt i NHL i morderne tid da han debuterte bare to uker etter 18-årsdagen sin.

Kan ta Howes rekord
Han har vært trofast mot Sharks gjennom hele karrieren, og den som har både scoret flest mål og notert seg for flest poeng for klubben.

Gjennomtrente Marleau har omtrent ikke vært skadet, og er den yngste spilleren som har nådd både 1300 og 1400 kamper i NHL. Mange tror at han er den som kan slå Gordie Howes NHL-rekord på 1767 kamper.

Men felles for de to veteranene er at de aldri har lykkes i sluttspillet i NHL. Ingen av dem har noen gang spilt en Stanley Cup-finale, selv om Sharks flere ganger har vært blant favorittene.

I 2013/14 var de overlegne i grunnspillet, og var den største favoritten til å vinne sluttspillet. De møtte sin rival Los Angeles Kings i første runde, og vant de tre første kampene. Men så gikk rullegardinen ned og Kings vant de fire neste og gikk videre.

Endelig finale
Forrige sesong klarte ikke Sharks en gang å komme seg til sluttspillet.

Men nå er 19 år med venting over for Thornton og Marleau.

Etter 5-2 over St. Louis Blues i den sjette kampen i semifinaleserien, er Sharks klar for sin første Stanley Cup-finale.

– Det er utrolig. Spesielt å gjøre det her hjemme. Folket her har ventet på dette i 25 år. Og jeg har ventet en stund selv også. Dette var deilig, sier Thornton til NBC.

Det blir også spesielt for Marleau, som har vært med på alle nedturene med Sharks.

– Dette er stort. Vi vet at det bare er et nytt steg på veien. Men det er første gang, og det har tatt mange år, så vi bare nyter det, sier han.

Marleau noterte seg for to målgivende pasninger, mens Thornton assisterte til en av scoringene.

Joel Ward (2), Logan Couture, Joonas Donskoi og Joe Pavelski scoret målene for Sharks, som nå møter vinneren av Pittsburgh Penguins og Tampa Bay Lightning.