Den 57 år gamle SIS-veteranen fra Portugal ble pågrepet på en bar i Roma. Bildet er fra hans Facebook-profil
Den 57 år gamle SIS-veteranen fra Portugal ble pågrepet på en bar i Roma. Bildet er fra hans Facebook-profil

Russisk spionflause etter at agent ble tatt på fersken:

Dobbeltagent pågrepet i Roma: Solgte NATO-hemmeligheter til Russland

Portugal vil ha 57-åringen og en russisk agent utlevert fra Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pågripelsen av en russisk agent i Roma sist helg kan utvikle seg til en diplomatisk drakamp mellom Russland, Italia og Portugal.

Agenten som møtte sin kilde på en bar i bydelen Trastevere, ble tatt på fersk gjerning i en kontraspionasjeoperasjon som har pågått lenge.

En rekke medier har meldt at den russiske statsborgeren ikke var der under dekke av å være diplomat, men kilder den portugisiske avisen Observador gjenga torsdag hevder at SVR-agenten hadde et diplomatpass.

Nå ønsker Portugal begge utlevert fra Italia, og anklager dem for spionasje, korrupsjon og hvitvasking av penger. De holdes i varetekt mens en domstol i Roma behandler utleveringsbegjæringen. Dommeren må innen 60 dager ta stilling til utleveringsbegjæringen for den russiske agenten.

Ifølge nyhetsbyrået TASS vil verken italienske sikkerhetstjenester eller den russiske ambassaden i Roma kommentere saken.

Italiensk politi og sikkerhetsagenter fra Portugal pågrep dem angivelig etter at hemmelige dokumenter var overlevert i bytte mot en bunke med pengesedler. Agenten fra den russiske utenlandsetterretningen SVR skal angivelig ha betalt 10.000 euro arket, ifølge portugisiske Correio da Manhã. Ifølge det portugisiske nyhetsbyrået Lusa har kilden overlevert EU- og NATO-hemmeligheter.

Operasjon «Top Secret»

Siden 2014 har den russiske agenten pleid kilden. Portugisiske medier identifiserer ham som Frederico Carvalhão Gil, en 57 år gammel ansatt i sikkerhetstjenesten. Pågripelsene ble tirsdag omtalt i anonymisert form av Eurojust i en pressemelding. Pressekontakt Ulf Bergström opplyser til TV 2 at Eurojust ikke kommenterer saken utover pressemeldingen.

I mars delte den spionmistenkte 57-åringen dette bildet av diktatoren Josef Stalins dødsmaske på sin Facebook-profil. Andre bilder tyder på han har besøkt Stalin-museet i Georgia.
I mars delte den spionmistenkte 57-åringen dette bildet av diktatoren Josef Stalins dødsmaske på sin Facebook-profil. Andre bilder tyder på han har besøkt Stalin-museet i Georgia.

De første etterforskningsskrittene i operasjon «Top Secret» ble tatt for to år siden, ifølge Corriere della Sera. Portugals hemmelige tjenester mistenkte en «muldvarp» i egne rekker, og med CIAs hjelp ble det laget en liste over mistenkte. Veteranen med over 20 års fartstid i sikkerhetstjenesten SIS (Serviço de Informações e Segurança) hadde privilegert tilgang til hemmeligheter, skriver Publico.

57-åringen sto høyt på lista. Han var åpenbart fascinert av Øst-Europa, noe han tydelig viser på sin åpne Facebook-profil. «Hvem sa at en spion må være diskret», spør avisen Expresso og skriver at det krevde bare litt tålmodighet for å finne ut av 57-åringens reiser til Albania, Georgia og Ukraina.

En opprivende skilsmisse førte til en radikal personlighetsforandring, og han innledet flere forhold med kvinner fra det tidligere Sovjetunionen. Han ble omplassert fra stillingen som avdelingssjef til en analysejobb, skriver Il Messaggero.

Herman Simm i varetekt. FOTO: Estlands sikkerhetspoliti (KAPO)
Herman Simm i varetekt. FOTO: Estlands sikkerhetspoliti (KAPO)

Illegal SVR-agent førte toppspion

Detaljene om hvordan russisk etterretning samarbeidet med 57-åringen, er ikke kjent. TIdligere har det russiske byrået for utenlandsk etterretning (SVR) hatt en toppspion, som også lurte Norge.

Den estiske «muldvarpen» Hermann Simm leverte i flere år NATO-hemmeligheter til Russland, og var i Norge to ganger ved offisielle anledninger. Simm, den tidligere lederen av Estlands nasjonale sikkerhetsmyndighet, ble i 2009 dømt til 12,5 års fengsel for forræderi.

Metodene minner om spionromaner eller «The Americans».

Sergej Jakovlev ble internasjonalt etterlyst etter Simm-saken. FOTO: KAPO
Sergej Jakovlev ble internasjonalt etterlyst etter Simm-saken. FOTO: KAPO

Simm ble utstyrt med et digitalt kamera, en bærbar datamaskin og usb-minnepinner av hans føringsoffiser – den illegale agenten Sergej Jakovlev, som han møtte første gang i Helsingfors i 2001.

Etter at dokumentene var avfotografert, lød instruksjonene på å legge filmrullene i røde eller oransje brukte drikkekartonger. Disse kartongene skulle deretter legges på «droppsteder» – i søppelkasser i offentlige parker, der de ble plukket opp av hans oppdragsgivere.

Møtene med russiske agenter fant sted i 15 land. Jakovlev styrte et nettverk av spioner i de baltiske landene. Simm skal ikke ha hatt hemmelige overleveringsmøter med Jakovlev i Norge, fordi Norge ble ansett som «altfor dyrt».

Møtene med Jakovlev ble avtalt i kodede beskjeder Simm sendte til Jakovlevs personsøker. Ifølge det estiske sikkerhetspolitiet KAPO brukte SVR-offiseren Jakovlev den falske portugisiske identiteten Antonio de Jesus Amurett Graf.