Sveriges ferske miljøminister Karolina Skog er sykkelentusiast, men bruker ikke hjelm. FOTO: TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX
Sveriges ferske miljøminister Karolina Skog er sykkelentusiast, men bruker ikke hjelm. FOTO: TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX Foto: TT NEWS AGENCY

Svensk statsråd med brannfakkel:  Det er sikrere å sykle uten hjelm

Statsråden som Stefan Löfven presenterte i dag, sier at hun alltid sykler uten hjelm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske sykkeleksperten som tidligere denne måneden hisset på seg mange nordmenn da han sa at bruk av hjelm er feilslått og «idiotisk», får nå støtte av en svensk statsråd.

Sveriges nye miljøminister Karolina Skog sier nemlig ifølge Expressen at hun alltid sykler uten hjelm, og at det er sikrere å sykle uten hjelm.

Skog er kjent som sykkelentusiast, og sier i et radiointervju som avisen gjengir at det ikke er selvsagt at hjelm er sikrere.

– Det viser seg at bilister tar større sjanser når de nærmer seg mennesker med hjelm, argumenterer statsråden.

– Det holder å bruke sunn fornuft

Uttalelsene kommer samme dag som statsminister Stefan Löfven presenterte Skog (MP) som ny miljøminister og dermed ansvarlig for miljøsaker som ikke direkte dreier seg om klima. Rokeringene i den svenske regjeringen fant sted etter at to ministre fra Miljöpartiet måtte gå.

Som TV 2 tidligere har fortalt er hjelmbruk omstridt. I Amsterdam bruker bare 0,5 prosent av syklistene hjelm, og undersøkelser viser at det knapt er sykkelulykker der.

En analyse fra Statens vegvesen viser imidlertid at 25 av 71 syklister som omkom i trafikken mellom 2005 og 2012 kunne overlevd om de hadde brukt hjelm. Trafikkorganisasjonen Trygg Trafikk anbefaler bruk av sykkelhjelm, men ønsker ikke et påbud. Årsaken er at forskningen på sykkelhjelmens skadeforebyggende egenskaper spriker for mye.

Nevrokirurg Arild Egge sier at man ikke behøver vitenskapelig gyldige tester på at en hjelm beskytter hodet. Det holder å bruke sunn fornuft, sa Egge til TV 2 tidligere denne måneden.