MULIG KAIPLASS: Kaiplassen like ved sykehuset i Tromsø er vurdert som aktuell for et amerikansk flåtebesøk. Foto: Fly med oss/TV 2
MULIG KAIPLASS: Kaiplassen like ved sykehuset i Tromsø er vurdert som aktuell for et amerikansk flåtebesøk. Foto: Fly med oss/TV 2

USA avlyser ubåtbesøk til Tromsø

TROMSØ (TV 2): Forsvaret bekrefter at det planlagte havneanløpet til en amerikansk atomdrevet ubåt er kansellert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser onsdag at det likevel ikke blir noe av det amerikanske flåtebesøket i Tromsø.

– Jeg kan bekrefte at det planlagte havneanløpet er kansellert. Forsvaret fortsetter uansett planleggingen av eventuelle fremtidige havneanløp, sier major Elisabeth Eikeland ved FOH til TV 2.

I kommunestyret bekreftet byrådsleder Kristin Røynmo at det varslede ubåtbesøk ikke blir noe av, skriver Nordlys.

Tidligere denne måneden fortalte TV 2 at amerikanske myndigheter hadde bedt om styrkebeskyttelse for flere marinefartøyer i Tromsø, blant annet en atomdrevet ubåt.

Da lokale myndigheter fikk beskjed om planene, ble det arbeidet intenst med å utvikle lokale beredskapsplaner. Statens strålevern, Tromsø kommune, Fylkesmannen i Troms, Havnevesenet og politiet i Troms samarbeidet om et beredskapsplanverk.

En kai 500 meter fra sykehuset er underveis vurdert som alternativ liggeplass for en atomdrevet ubåt, og Statens strålevern gjorde sikkerhetsvurderinger for havneanløpet.

Er dette en ubåt?