Polen vil ha norsk rakett-beskyttelse til NATO-toppmøtet

Den polske regjeringen frykter at truende russisk luftakrobatikk kan sette NATO-toppmøtet i juli i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fikk en imponert polsk president kikke nærmere på det norskproduserte luftvernsystemet NASAMS han vurderer å kjøpe.

– Ja, jeg er veldig imponert, sier presidenten Andrzej Sebastian Duda til TV 2.

På spørsmål om hvor sannsynlig det er at Polen kjøper inn luftvernsystemet fra Kongsberg, svarer han hemmelighetsfullt:

– Vi får se.

Men etter smilet å dømme er Kongsberggruppen kommet ett steg nærmere kontrakten på 10 milliarder kroner. Per i dag brukes NASAMS i seks land, ifølge Kongsbergruppens nettsider.

– Det er stadig nye provokasjoner

Oversatt til norsk står forkortelsen NASAMS for Norsk avansert bakke-til-luft missilsystem. I Norge opereres det mobile luftvernsystemet av Luftforsvaret. Så imponert er polakkene av den norske høyteknologien at de tirsdag ba om en smaksprøve. I juli skal Warszawa være vertskap for 65 stats- og regjeringssjefer under årets NATO-toppmøte.

Russland har i det siste gjort livet ubehagelig for folk i Øst-Europa, med store militærøvelser, og med skjødesløs flyging. I april passerte to russiske jagerfly bare meter unna det amerikanske marinefartøyet Donald Cook i internasjonalt farvann i Østersjøen.

Den polske regjeringen frykter nå at truende russisk luftakrobatikk også kan sette NATO-toppmøtet i juli i fare.

– Det er stadig nye provokasjoner. Det er mulig at disse provokasjonene vil øke i styrke nå, sier Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz til TV 2.

Derfor vil de nå ha norske luftvernraketter til Warsawa for å passe på. En uvanlig forespørsel, som regjeringen likevel stiller seg positiv til.

– Vi er selvfølgelig glad for at de har spurt oss om hjelp til det. Og vi har ting vi kan bidra med, så dersom alt praktisk og juridisk klaffer har vi stilt oss positive til det, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til TV 2.

Og Kongsberggruppen, som håper på milliardkontrakt med Polen, kunne knapt ha drømt om bedre markedføring.

– Det er litt reklame også, dette?

– Det får andre svare på. Men dette er et bidrag vi kan gi, det er en kapasitet vi har og derfor har vi stilt oss positive til det, sier Søreide.