SIKRET: Olaf Tufte og Kjetil Borch kunne endelig puste lettet ut etter at OL-billetten var sikret. Foto: Norges Roforbund
SIKRET: Olaf Tufte og Kjetil Borch kunne endelig puste lettet ut etter at OL-billetten var sikret. Foto: Norges Roforbund

Tufte og Borch er OL-klare

På aller siste sjanse klarte Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26) OL-kravet i Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lucerne (TV 2): Det var nå eller aldri.

Olaf Tufte og Kjetil Borch taklet presset, og vant den siste OL-kvalifiseringen i sveitsiske Lucerne.

De norske gutta endte med sluttid på 06.14.04, to sekunder foran Serbia.

– Sinnsykt deilig

Dermed sikret veteran Tufte seg billett til sitt sjette OL, mens makker Borch får kjempe under de olympiske ringene for andre gang.

– Det her er så sinnsykt deilig. Helt siden VM i fjor, da vi misset OL-kravet med én plass, så har den dagen her surret og gått hver eneste dag. Hver eneste kveld har jeg rodd det løpet her. Og det mener jeg - hver eneste kveld, sa en overlykkelig Borch til TV 2 etter løpet.

Tufte var med i OL for første gang i Atlanta i 1996. Da var Borch kun seks år gammel. Tuftes første OL-medalje kom i Sydney fire år senere. Der rodde veteranen også dobbeltsculler, og tok sølv med makker Fredrik Bekken. I Athen (2004) og Beijing (2008) kasserte han inn gull i singelsculler.

– Jeg er lettet over at vi klarte å få det ut når det gjelder. Det var en vanvittig mental kamp med tøff utgang, og mange som bød på kamp halvveis. Jeg er veldig fornøyd med den jobben vi gjorde, både fysisk og mentalt, sa Tufte.

– Hva betyr det for deg å sikre deg nok en OL-billett?

– Jeg la hodet mitt på blokken, og kunne sagt at jeg ville ro alene. Da hadde jeg kanskje hatt en «hestefight» med Kjetil gjennom hele året, men så var vi alle enige om at den største muligheten var at vi hoppet i båt sammen. Da setter vi jo veldig mye på spill, for hadde vi bommet nå hadde vi kranget om singelplassen og da hadde nok Rio gått fyken. Jeg tror begge er veldig sultne på å bare sette oss på første fly i morgen, og terpe på ting som kan bli bedre, understreket 40-åringen.

Veteranen er ikke i tvil om at duoen har medaljesjanser i Rio.

– Hvor langt er det opp dit da? Alt er mulig, sa han mens han pekte opp mot himmelen.

I tillegg til Tufte og Borch er Are Strandli og Kristoffer Brun (lettvekt dobbeltsculler) klare for OL i Rio i august.

Kun rodd sammen i tre måneder

Duoen har kun rodd sammen siden slutten av februar, og i april slet Borch med en virussykdom.

– Da jeg bare lå på sofaen i fire dager, og det var fire dager til avreise til EM, så blir man litt urolig. Men erfaringsmessig når jeg har blitt syk før mesterskap så pleier jeg å få en skikkelig opptur. Så det handler om å slappe av i hodet, og stole på at å hvile er det beste jeg kan gjøre for meg selv akkurat nå, sa Borch til TV 2 mandag.

Duoen slo tilbake i mesterskapet i starten av mai, og leverte en femteplass under vanskelige forhold. En stor opptur for de ferske makkerne.

Kjetil Borch har hatt det tøft i månedene etter august i fjor, da han og daværende makker Nils Jakob Skulstad Hoff ikke klarte å kvalifisere dobbeltsculleren under VM i Frankrike.

Den gang orket ikke 26-åringen en gang å snakke med media etter skuffelsen.

Fortsatt en OL-plass åpen

I månedene som fulgte var det knyttet spenning til hvordan sammensetningen i båtene ville bli, siden Tufte kvalifiserte singelsculleren til OL i samme VM.

Landslagsledelsen bestemte likevel at medaljesjansene var større i dobbelbåten enn for Tufte alene, og i februar valgte de å bytte ut Skulstad Hoff med bonden fra Horten.

Dermed står det fortsatt en OL-plass ledig i singelbåten, men TV 2 asvlørte i går at Olympiatoppen kan nekte Norges Roforbund å benytte den plassen.

Her blir det forhandlinger mellom forbundet og Olympiatoppen i nærmeste fremtid for å bestemme om noen, og i såfall hvem som får den siste OL-plassen.