HYGGELIG ENN SÅ LENGE: Sigbjørn Aanes og David Letterman så ut til å ha det hyggelig under middagen, i hvert fall fram til desserten ble servert. FOTO: Scanpix
HYGGELIG ENN SÅ LENGE: Sigbjørn Aanes og David Letterman så ut til å ha det hyggelig under middagen, i hvert fall fram til desserten ble servert. FOTO: Scanpix

Ernas stabssjef utsatt for Letterman-vits etter storslått Obama-middag

Den pensjonerte talkshow-kongen fikk en knekk i selvtilliten etter episoden som skjedde på en middag ved det hvite hus. Det fortalte han i en takketale i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 13. mai var de nordiske landenes statsministere på besøk hos Barack Obama i det hvite hus.

Erna Solberg hadde med seg utenriksminister Børge Brende og klimaminister Vidar Helgesen, i tillegg til sin egen statssekretær, Sigbjørn Aanes (35).

Under middagen hadde Aanes talkshow-kongen David Letterman til bords.

Letterman har blitt mye omtalt det siste året siden han har latt skjegget gro og nesten blitt ugjenkjennelig etter at han pensjonerte seg for et års tid siden.

Hvorfor er du her?

I en takketale, etter å ha mottatt TV-bransjeprisen Peabody Award i forrige uke, avslørte Letterman hvor ille det var å bli pensjonist. Og grunnen han oppga gikk på bekostning av Ernas statssekretær Sigbjørn Aanes.

– Jeg satt ved siden av en mann som er statssekretær for statsministeren i Norge. Og jeg føler meg som en viktig fyr. Da vi kom til desserten, så spør han ved siden av meg «unnskyld meg. Hvorfor er du her?» og jeg sa «vet du hva, jeg tror jeg fikk noen andres innbydelse». Da sa han «så du er her på grunn av en feil?». Og jeg sa «ja», og han sa «oh». Så der ser dere, du blir invitert til en statlig middag, og ingen forstår hvorfor. Det oppsummerer hvordan det er å være pensjonert, sa Letterman ifølge Vulture som har oppsummert talen hans.

Smiler godt av historien til Letterman

PRISVINNER: David Letterman mottok for noen dager siden en pris for sitt arbeid med «The late show». Det var her han avslørte flausen til Aanes. FOTO: Stella Pictures
PRISVINNER: David Letterman mottok for noen dager siden en pris for sitt arbeid med «The late show». Det var her han avslørte flausen til Aanes. FOTO: Stella Pictures Foto: Robin Platzer/Twin Images/Photoshot

Aanes smiler godt da han til TV 2 forteller sin versjon av historien.

– Jeg har jo vært en stor fan i mange år, han er jo en av det siste tiårets morsomste TV-personligheter i USA, sier han til TV 2.

Statssekretæren ble oppmerksom på TV-legenden allerede før de satt seg til bords, uten å ane at han senere skulle bli sittende skulder til skulder med talkshow-legenden.

– David Letterman så jeg før vi satt oss til bords, men jeg var ikke da klar over at vi skulle sitte ved siden av hverandre. Dette er jo mannens om har ironisert, fornærmet og hatt det morsomt med politikere fra hele verden, men spesielt fra USA, i over to tiår. Og min første kommentar til han etter at vi hadde snakket litt om hvem vi var, eller hvem jeg var først og fremst, var at jeg syntes han så bedre ut nå enn han gjorde da han hadde TV-showet sitt. Da med tanke på skjegget som så mange har diskutert. Det syntes han var morsomt, og ropte til kona som satt på andre siden av bordet at han syntes det var en morsom kommentar, forklarer Aanes til TV 2.

En ære å bli til en vits

Aanes har altså blitt et offer for en av Lettermans vitser, noe nordmannen ser på som en stor ære.

– Altså vi snakket sammen i to timer, så det var en ganske lang samtale vi hadde. På et tidspunkt diskuterte vi også hans forhold til presidentparet og hvorfor han var til stede på middagen, og vi snakket mye om hvorfor de nordiske landene var invitert til USA og gjort så stor stas på. Den historien han fortalte er helt annerledes enn det fremstilles nå. Og det tar jeg som en stor ære at han har laget en vits ut av, sier han med et smil.

At spørsmålet om hvorfor Letterman var til stede ved det hvite hus, kom opp, er rett, selv om det er helt feil fremstilt.

– Vi snakket om det, og deres relasjon til presidentparet og bakgrunnen for middagen. Han fortalte at det var første gang han var på en statlig middag og så ga han meg historien bak hvorfor de var blitt invitert. Men hva han sa, det får være opp til han å fortelle.

Vil ikke ødelegge historien

Hva som faktisk ble sagt og ikke under middagen, vil ikke Aanes fortelle om i detalj, men han har ingen planer om å ødelegge den gode historien som nå verserer i medier i inn og utland.

– Jeg har alltid hatt den tilnærmingen at en god historie ikke må ødelegges med fakta, så jeg har heller ikke tenkt å ødelegge denne med det som har blitt sagt, sier han til TV 2.

DET HVITE HUS: Aanes tok selv disse bildene under midagen ved det hvite hus. Øverst er han avbildet med David Letterman. Nederst til høyre med John Kerry. FOTO: Privat
DET HVITE HUS: Aanes tok selv disse bildene under midagen ved det hvite hus. Øverst er han avbildet med David Letterman. Nederst til høyre med John Kerry. FOTO: Privat