MILLIONKUPP: I løpet av tre timer klarte 100 personer å stjele rundt 110 millioner kroner ved hjelp av falske kredittkort. Illustrasjonsfoto: AP
MILLIONKUPP: I løpet av tre timer klarte 100 personer å stjele rundt 110 millioner kroner ved hjelp av falske kredittkort. Illustrasjonsfoto: AP

Minibank-liga slo til samtidig – tok ut 100 millioner fra flere hundre 7/11-kiosker

Det må ha vært planlagt ned til minste detalj. I ren Ocean's Eleven-stil klarte 100 personer å utføre 14.000 transaksjoner på minibanker med falske kredittkort på kun tre timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medlemmer av et internasjonalt krimsyndikat mistenkes å ha stjålet mer enn 1,4 milliarder yen, tilsvarende over 110 millioner kroner, fra minibanker i Japan i løpet av mindre enn tre timer.

Det dristige kuppet må ha vært særdeles godt planlagt og involverte 100 personer som utførte tusenvis av koordinerte uttak.

Forbryterne brukte falske kredittkort med kontoopplysninger som er ulovlig innhentet fra en bank i Sør-Afrika, og politiet mener at så mange som 100 personer utførte jobben.

Ingen er foreløpig pågrepet for tyveriet som skjedde på morgenen 15. mai, og mye tyder på at de involverte rømte landet like etter at det gigantiske minibank-kuppet var utført.

De 100 kriminelle brukte målrettede minibanker i hovedstaden Tokyo samt 16 andre steder i Japan, da de på morgenen 15. mai startet det koordinerte tyveriet.

Ifølge politiet i Japan ble 1400 minibanker oppsøkt fortløpende de tre timene tyvene holdt på.Hvert uttak var på maksimumsbeløpet for minibanker i Japan, 100.000 yen, vel 8000 norske kroner.

Transaksjonsrapportene viser at den kriminelle gjengen i løpet av tre timer klarte å utføre 14.000 uttak, skriver The Guardian.

Rømte landet umiddelbart

Data hentet fra minibankene tyder på at de kriminelle brukte informasjon for 1600 kredittkortkunder utstedt av den sørafrikanske banken Standard Bank.

Ved å bruke kort som er utstedt i et annet land enn Japan og utføre kuppet på en søndag da bankene er stengt, hadde tyvene trolig godt med tid til å utføre transaksjonene uten å bli oppdaget.

Den foreløpige etterforskningen tyder på at alle medlemmer av det kriminelle nettverket klarte å rømme Japan samme dag som kuppet fant sted.

Fanget av overvåkingskamera

Japanske myndigheter har bedt myndighetene i Sør-Afrika og Interpol om hjelp til å oppklare minibank-kuppet, ikke minst i forhold til hvordan de har klart å hacke bankens kundekredittkortinformasjon.

Standard Bank i Sør-Afrika sier til Reuters at de estimerer å ha tapt 19,25 millioner US-Dollars, vel 168 millioner norske kroner, på kuppet som de omtaler som «et koordinert og sofistikert bedrageri».

De påpeker at bankens kunder ikke har tapt noe.

Ifølge den japanske avisen Kyodo News skal minibankene som ble brukt være lokalisert på 7-Eleven kiosker og de aller fleste personene som deltok i kuppet skal være fanget inn av overvåkingskameraer.