I ESTLANDS OL-KLÆR: Trillingene (fra venstre) Lily, Leila og Liina Luik skal representere hjemlandet sitt i Brasil. Foto: www.facebook.com/TrioToRio
I ESTLANDS OL-KLÆR: Trillingene (fra venstre) Lily, Leila og Liina Luik skal representere hjemlandet sitt i Brasil. Foto: www.facebook.com/TrioToRio

Trillingene skriver OL-historie: – Vi har alltid gjort de samme tingene

Liina, Leila og Lily (30) skal løpe maraton i Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En for alle og alle for en, det er leveregelen til de estlandske trillingene Liina, Leila og Lily Luik, som etter all sannsynlighet skriver OL-historie i Rio.

Der blir de etter alt å dømme de første trillingene som deltar sammen i lekene.

– Ja, vi er de første trillingene som skal til OL. Vi tror det er når vi virkelig er der og står sammen på startstreken at vi innser hva vi har oppnådd, men vi er selvsagt veldig lykkelige og fornøyd med at vi nesten har klart det vi har drømt om siden begynte å løpe profesjonelt, forteller trillingene til TV 2.

Begynte å løpe for seks år siden
Trillingene skal løpe maraton, og at de alle har klart kvalifiseringskravet er litt av en prestasjon med tanke på at det ikke er altfor mange år siden de begynte satsingen.

– Vi begynte å løpe for seks år siden, og veldig kjapt fikk vi så gode resultater at vi begynte å tro på at alle tre kan oppnå noe så stort som å delta i OL. Siden vi begynte vår profesjonelle løpekarriere har vi drømt om OL, forteller Luik-søstrene.

At de alle skulle komme såpass langt var neppe noen overraskelse for de som kjenner dem.

– Helt siden barndommen har vi gjort de samme tingene. Vi har samme smak, samme hobbyer og så videre, så det er klart at når en av oss begynte å løpe så ville vi alle elske det, forteller 30-åringene, som selvsagt også kjører fellesøkter.

– Når det er mulig så trener vi alltid sammen. Det er bra, og det er bedre enn å gjøre det på egenhånd, det er bra alltid å ha en treningspartner.

SOM TRE DRÅPER VANN: Det er ikke lett å se forskjell på (fra venstre) Liina, Leila og Lily Luik Foto: www.facebook.com/TrioToRio
SOM TRE DRÅPER VANN: Det er ikke lett å se forskjell på (fra venstre) Liina, Leila og Lily Luik Foto: www.facebook.com/TrioToRio

Stadige forvekslinger
De kliss like trillingene opplever til stadighet at folk forveksler dem.

– Ja, det skjer veldig ofte, medgir de, men heldigvis har det å være trilling også sine fordeler.

– Det er bra fordi vi er bestevenner. Vi har gjort alt sammen og vi har det ikke kjedelig. Vi kan stole på hverandre, og når du har samme mål og drømmer som søstrene dine er det fantastisk, og det er enda bedre å oppnå drømmene, sier Luik-trillingene.

Det er Leila som har den beste personlige rekorden, som lyder på 2:37:11. Den ble satt i desember 2013.

Både Liina (2:39:42) og Lily (2:40:30) satte sine personlige rekorder i 2015.

Man må løpe på under 2:45:00 for å kunne kvalifisere seg til OL. De ble klart at alle tre var kvalifisert til Rio-OL under Haspa Maraton Hamburg i april. Lily og Liina hadde allerede klart kravet, og i Tyskland gjorde Leila det samme.

Paula Radcliffes verdensrekord fra 2003 lyder på 2:15:25, og de har også langt opp til de norske maratonlegendene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen og de sterkeste konkurrentene de vil møte i Rio.

Da er naturligvis heller ikke medalje den store ambisjonen.

– Å løpe så godt som mulig og være stolte av oss selv, samt å løpe sammen når det er mulig ville vært glimrendre, forteller trillingene.

Ferden deres til Brasil kan man følge på deres Facebook-side, kalt Trio to Rio.