– Muslimske menn bør skamme seg

Unge minoritetskvinner står fram med sine erfaringer om forskjellsbehandling, og sier nok er nok. De får støtte fra Assad Nasir, som mener menn bør skamme seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere unge kvinner fra ulike minoritetsmiljøer står frem og sier at de har fått nok av undertrykkelse og forskjellsbehandling på bakgrunn av sitt kjønn. Kvinnene beskriver en kultur preget av sladder, moralsk utpressing og undertrykkelse.

Forfatter og lærer Assad Nasir støtter jentene, og mener at han og andre menn bør skamme seg.

– Hvorfor skal dere skamme dere?

– Fordi vi ikke tydelig har støttet jenter som har kjempet for likestilling, og som har kjempet for å leve frie og individuelle liv, sier Nasir.

– Ingen vil gi fra seg makten

Muslimske menn flest er ikke på banen, slik Nasir er. Han tror det handler om makt, sosiale strukturer og patriarkalske kulturer, hvor menn har makt til å bestemme hvem som skal ha frihet og ikke.

– Hvis menn støtter jentene, så må de gi fra seg makten. Ingen vil gi fra seg makten frivillig, sier Nasir.

Nasir får støtte fra Stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja.

– Vi trenger flere menn fra minoritetsmiljøet som kan kjempe den kampen for friheten, sier Raja.

– Vi vet at krisesentre er fylt opp av innvandrerkvinner, vi vet det er stygge tall når det gjelder vold mot jentebarn og vi vet at minoritetskvinner er den gruppen som har minst aktivitet utenfor hjemmet. Særlig muslimske jenter er de store taperne, sier Abid Raja.

Reiser ut av byen for å få frihet

Nasir jobber med en bok om norsk-pakistanere, og har i den forbindelse intervjuet mange kvinner med pakistansk bakgrunn.

En av jentene har blant annet fortalt at hun og kjæresten tok toget fra Oslo til Sandvika, eller Ski, for å være sammen der de ikke ville bli kjent igjen.

– Blir de sett, er det jenta som får skylden og hun må bære på skammen for å ha forspilt familiens ære, sier Nasir.

Raja er ikke optimist

– Er det mulig å endre fastgrodde holdninger?

– Det er mange menn på min alder som er enig i at vi må støtte våre jenter. Alle trenger ikke stikke seg fram i mediene, men ta gjerne kampen innad i familien, sier Nasir.

Abid Raja omtaler seg selv som en optimistisk person, men akkurat på dette området er han ikke optimist.

– Det er mye arbeid som gjenstår. Vi vet det kommer ektefeller fra hjemlandet, og det kommer flyktninger til landet, og dermed starter integreringsprosessen på nytt. Så lenge det finnes menn som applauderer menn som undertrykker kvinner, så vil denne utviklingen bare ta enda lenger tid, sier Raja.