MISTENKT FOR DOPING: Anna Tsjitsjerova skal ha fått beskjed om at dopingprøven hennes under OL i Beijng var positiv.  AFP PHOTO / GREG BAKER
MISTENKT FOR DOPING: Anna Tsjitsjerova skal ha fått beskjed om at dopingprøven hennes under OL i Beijng var positiv. AFP PHOTO / GREG BAKER Foto: Greg Baker

– Olympisk mester testet positivt under Beijing-OL

Anna Tsjitsjerova bekreftet overfor treneren at testen hennes skal ha vært positiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i forrige uke IOC informerte om at 31 utøvere fra seks ulike grener og tolv ulike nasjoner risikerer nå bli suspendert fra Rio-OL, som følge av positive dopingprøver.

Det var resultatet etter at 454 dopingprøver fra OL i Beijing ble retestet med moderne testmetoder.

Treneren bekrefter
Nå forteller den russiske friidrettstreneren Jevgenij Zagorulko at hans elev Anna Tsjitsjerova trolig er en av dem.

33-åringen tok OL-bronse i høyde i Beijing og gikk helt til topps i London fire år senere.

– Anna ringte meg og fortate at hun for tre dager siden mottok en melding om at dopingprøven hennes fra Beijing-OL var positiv etter en retest, forteller han til TASS.

14 russere under mistanke
Tsjitsjerova har også VM-gull fra Daegu i 2011 og ble nummer tre på hjemmebane i Moskva i 2013. Bronse ble det også under VM i Beijing i fjor.

– Dette er på et tidlig stadium og ingenting er bekreftet. Men vi er alle informert og jobber med saken, sier Zagorulko.

Russlands OL-komité opplyste tirsdag at 14 av landets idrettsfolk er blant utøverne som er dopingmistenkt etter at prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert om igjen.

11 av de 14 skal være friidrettsutøvere, blant dem Julia Tsjermosjanskaja som vant gull i 4 x 100 meter stafett. De øvrige er to vektløftere og en roer.

Om Tsjermosjanskaja blir diskvalifisert, går stafettgullet til Belgia. Ytterligere tre sølv og fem bronse kan ifølge russiske medier få nye eiere om alle 14 russere blir diskvalifisert.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) meldte forrige uke at det ble funnet ulovlige stoffer i prøvene til 31 utøvere, fordelt på seks idretter og 12 nasjoner, da Beijing-prøvene ble analysert igjen med nye metoder.

– 14 russiske idrettsfolk i tre idretter har positive prøver, meldte Russlands OL-komité i en uttalelse tirsdag og la til at dette kom fram i offisielle dokumenter fra IOC.

Utøverne ble ikke navngitt. IOC har heller ikke oppgitt navn eller nasjonalitet på utøverne, ettersom sakene er under behandling. Imidlertid har ulike russiske medier gravd fram opplysninger om utøverne.