saken Starter mandag

Monikas mor gruer seg til å møte drapstiltalte: – Jeg frykter hvordan jeg vil reagere

BERGEN (TV 2): Mandag står Kristina ansikt til ansikt med eks-samboeren hun mener drepte datteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 30. mai vil Kristina sitte noen få meter unna Donatas Lukosevicius.

Kristina mener eks-samboeren kaldblodig drepte hennes åtte år gamle datter fem uker etter at han flyttet ut av sokkelleiligheten hennes.

Den drapstiltalte nekter og sier han er uskyldig.

– Gruer du deg til å se ham igjen i rettssalen?

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive den frykten, eller hvordan jeg vil reagere når jeg ser ham. Det jeg frykter mest er hvordan jeg vil reagere, svarer Kristina

– Hvilke følelser er det du kjenner på før du skal i gang med rettssaken?

– Jeg vet ikke, kanskje litt hat. Først og fremst er jeg oppgitt og såret.

– Overskygger alle minner

Et bestemt bilde har festet seg til minnet. Det synet som møtte Kristina Sviglinskaja da hun kom hjem fra jobb en mandag i november 2011 vil hun aldri noen gang glemme.

– Når jeg tenker på henne ser jeg for meg hele den tragiske historien. Det som skjedde overskygger alle minnene mine. Jeg tenker på det som skjedde hele tiden, dessverre, sier Kristina.

TV 2 møter igjen Kristina. Hun virker litt preget av at rettssaken nå nærmer seg. Vi har fulgt henne tett i et års tid.

På turene hjem til Jonava i Litauen besøker Kristina jevnlig datterens gravsted. Ved gravstedet har hun vist oss flere små engler som er plassert pent rundt gravstøtten. Hun kaller Monika «min lille engel» og tror at datteren følger med henne.

– Min skytsengel

– Jeg tror at hun er min skytsengel og at hun er i nærheten. På en eller annen måte tror jeg hun ser, hører og vet alt. Jeg tror hun gir meg den styrken jeg har. Jeg tror på høyere makter. Og jeg tror hun er glad for at jeg klarer å være sterk. Jeg gjør alt for henne, forklarer Kristina.

Kristina har hele tiden støttet seg til sin kristne tro og flere ganger fortalt at hun tror på at høyere makter vil sørge for at sannheten vil komme for en dag.

Monika-saken har avdekket mangler og feil på flere områder i politi- og påtalesystemet. Konsekvensene og etterspillet har vært omfattende.

– Jeg er glad for at det har skjedd endringer i rettssystemet og at dte ble oppdaget feil slik at man kan forebygge at slikt skjer igjen, sier Kristina til TV 2.

– Hvorfor akkurat meg..?

Hun forteller at det samtidig gjør vondt å vite at hennes egen datters død, var saken som skulle snu opp ned på mye.

– Jeg lurer på hvorfor det hendte akkurat meg...

– Føler du at du skal klare å komme deg videre i livet?

– Har jeg noe valg? Jeg har overlevd det vanskeligste som har skjedd i livet mitt og jeg kommer til å klare meg videre. det finnes ikke noe verre enn det jeg har opplevd. Jeg er ikke redd for noe, avslutter hun.