– Det er som et frieri. Hvis den ene sier nei, må den andre respektere det

Resultatet av folkeavstemningene om kommunesammenslåingene må respekteres, mener Senterparti-lederen. Men politikerne er ikke tvunget til å lytte til flertallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 9 av de 32 kommunene som holdt folkeavstemning på super-mandag sier ja til sammenslåing.

I noen kommuner var nesten 100 prosent av innbyggerne imot.

Folkeavstemningene imidlertid bare rådgivende.

Dette var tema da lederen i kommunal- og forvaltningskomiteen Helge Njåstad (Frp) og leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum møttes til debatt på TV 2 Nyhetskanalen tirsdag morgen.

Se hele debatten i vinduet øverst i saken.

– Må lytte til innbyggerne

Vedum sier resultatet av folkeavstemningene må respekteres.

– Det store flertallet sier nei. Også er det noen som sier ja. Vi må respektere de som sier ja og de som sier nei, sier Vedum.

Hvordan skal man respektere de som sier ja hvis det ender opp med en kommune som sier ja og alle andre sier nei. Da har de ingen å slå seg sammen med, da?

– Det er som et vanlig frieri. Hvis den ene spør og den andre sier nei, så må man respektere det, sier Vedum.

Kan slå sammen likevel

Det er opp til lokalpolitikerne om de vil ta hensyn til resultatet i folkeavstemningene. Njåstad sier Stortinget kan skjære gjennom i unntakstilfeller.

– Hvis flere kommuner henger sammen, en sier nei og flere sier ja, så skal man ikke la én kommune få stoppe den gode løsningen, sier han.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud sier at det kommer til å bli bråk hvis politikerne ikke hører på resultatet av folkeavstemningene.

Den første fasiten på hvordan dette vil ende får vi 1. juli. Da vet vi hvor mange som ber om å slå seg sammen.

– Jeg tror ikke vi vil få et så får et så veldig nytt kommunekart, dessverre for Jan Tore Sanner og regjeringen, sier Eriksrud