Se det utrolige møtet med «Snåsamannen»: På noen sekunder blir Kåres (60) liv snudd på hodet

Siden 2008 har Kåre Ohnstad (60) levd i et smertehelvete. Vil Joralf Gjerstad (90) kunne hjelpe ham?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag sender TV 2 dokumentaren «Mannen fra Snåsa».

I dokumentarfilmen følger filmskaper Margreth Olin Mykløen(46) nære og intime møter mellom Snåsamannen og mennesker som har bedt om hans hjelp.

Messina insegnante

En av personene som besøker Joralf er Kåre Ohnstad. I 2008 var Ohnstad involvert i en fallulykke på arbeidsplassen som førte til alvorlige hodeskader og en knust arm.

– Jeg falt ned tre og en halv meter fra et bygg og traff betonggulvet med ansiktet og hodet...hodeskaden merket jeg først etter en to måneders tid. Da begynte jeg å bli varm i hodet.

VARME: Joralf «Snåsamannen» Gjerstad legger sin hender på skuldrene til Kåre Ohnstad. Foto: Speranza Film
VARME: Joralf «Snåsamannen» Gjerstad legger sin hender på skuldrene til Kåre Ohnstad. Foto: Speranza Film

Smertehelvete

Siden arbeidsulykken i 2008 har han slitt med store smerter og en hånd han ikke lenger kan bevege.

– Jeg får behandling og sprøyter på Rikshospitalet én gang i måneden som jeg må fortsette med...hvis ikke det skjer et under her, forteller Ohnstad i dokumentarfilmen, rett før han skal møte Joralf Gjerstad.

Se møtet mellom Kåre og Snåsamannen øverst i saken

Intime møter

Gjennom filmen følger vi flere andre som også håper å bli helbredet av Joralfs varme hender, blant dem en ung kvinne som nærmest er blitt invalidisert av sine problemer med angst. Vi møter også en mor som har reist til Snåsa med sin ME-syke datter i et desperat forsøk på å gjøre henne frisk.

Filmen ble langt mer personlig for regissøren enn det hun hadde forestilt seg på forhånd. Midt under redigeringen av filmen fikk Olin Mykløen beskjed om at mannen hennes hadde fått et hjerneslag.

– Jeg fikk en telefon om at min mann hadde falt om på gaten og var på vei til Ullevål sykehus og at jeg måtte komme så fort som mulig, forteller Olin Mykløen i et intervju i God morgen Norge.

Olin Mykløen bestemte seg for å ta med denne personlige hendelsen i filmen, og forteller at hun også ringte Joralf Gjerstad for å få hjelp.

Skeptikere

– Han ringte meg hver dag i flere uker. For meg var det selvsagt hevet over enhver tvil at Roys liv stod til å redde av de fremste nevrokirurgene vi har, så det var ikke dét jeg ba Joralf om, men jeg visste at han har erfaring med å stå ved siden av mennesker som opplever livskriser – og det gjorde han også med meg, forteller Olin Mykløen.

Se hele intervjuet med Margreth Olin under.

Regissør Margrethe Olin Mykløen snakker om mannens sykdom

Joralf Gjerstads påståtte helbredende evner er også blitt tilbakevist av skeptikere som mener at det hele dreier seg om en placeboeffekt – og at mennesker er i stand til å føle mindre smerte og føle seg merkbart friskere, bare troen på det overnaturlige er sterk nok.

Rekord-film

«Mannen fra Snåsa» som vises på TV 2 lørdag er blitt sett av nærmere 200 000, og er dermed den mest sette dokumentaren på kino i Norge gjennom tidene, kun slått av Heftig og begeistret (2001).

Regissør Margreth Olin Mykløen mottok også Publikumsprisen under Den Norske Dokumentarfilm Festivalen i Volda tidligere i år.

Mannen fra Snåsa – lørdag 28. mai kl 21.45