NORSKE MUSIKERLEGENDER: Kyrre Gørvell-Dahll «Kygo» og Morten Harket spilte sammen under Nobels fredspriskonserten i Telenor Arena i desember 2015. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
NORSKE MUSIKERLEGENDER: Kyrre Gørvell-Dahll «Kygo» og Morten Harket spilte sammen under Nobels fredspriskonserten i Telenor Arena i desember 2015. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Foto: Odd Andersen

Slettemark om Kygos siste triumf: – En stor sensasjon

Stjerne-DJen Kyrre Gørvell-Dahll (24) går inn på en 11. plass på albumlisten Billboard 200.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kygos album «Cloud Nine» har fått en historisk norsk plassering på den amerikanske albumlisten Billboard 200, ifølge VG.

Aldri før har en norsk artist eller band nådd så høyt på listen.

Det er kun a-ha og Röyksopp som tidligere har kunnet skryte på seg en 14. og 15. plass på den prestisjefylte albumlisten, som i skrivende stund toppes av Drake og Beyoncé.

A-ha's album «Hunting High And Low» nådde en 15. plass på Billboard 200 i 1985, men den norske rekorden ble slått i 2014, da Röyksopps og Robyns album «Do It Again» fikk en 14. plass.

Nå er det altså Fana-gutten Kygo som kan skilte med en ny, norsk Billboard-rekord med en imponerende 11. plass.

– Dette hever suksessen hans, og det viser at han kan konkurrere med verdens største artister. Dette var som forventet, men det er samtidig en stor sensasjon, sier musikkekspert Asbjørn Slettemark til TV 2.

Viktig marked i USA

Selv om Kygo fikk lunken tilbakemelding på albumet «Cloud Nine», har han det siste året fått enormt med oppmerksomhet også internasjonalt. Nordmannen gjorde seg spesielt bemerket da han fylte Barclays Center i New York i år.

– Det er jo helt vilt og en kul følelse å se at det er så mange folk som har lyst å komme på showene mine, selv om det er på andre siden av jordkloden, sa Kygo til TV 2 før showet i januar.

Hvor viktig er det for deg å gjøre det bra i nettopp USA?

– USA er et veldig stort marked for musikk, et av de viktigste markedene. Hvis du gjør det bra i USA så gjør man det automatisk bra i Europa, det er sånn det fungerer. Så det er viktig for meg å gjøre det bra her borte.

Han imponerte også stort da han sto på scenen under Nobels fredspriskonsert i Telenor Arena i desember i fjor. Der delte han scene med nettopp a-ha.

Viktig album

Kygo har ikke hatt en lignende listesuksess med singlene som med albumet. Hans beste plassering på den offisielle singellisten ble en 92. plass med «Firestone».

Slettemark tror «Cloud Nine» var et viktig og riktig steg for Kygo å ta.

– Ved å gi ut et album etablerer Kygo seg hos et eldre publikum. De eldre vil gjerne ha et album fremfor enkeltstående låter.

Hva betyr Billboard-plasseringen for norsk musikk?

– Dette er en stor åpning for norsk musikk de kommende årene. Kygo er en døråpner for flere artister og produsenter her til lands, sier Slettemark.