Brenneslesuppe - supermat fra grøftekanten

Det er nesten ikke til å tro at ugress kan smake så godt, og det er sunt som bare det! I tillegg til suppen får du her oppskrift på brenneslepesto og spelt og emmerbrød.

Brenneslesuppe

Tips! Brennesle kan byttes ut med grønnkål eller spinat.

Dette trenger du:

  • Ca 1 ½ l brennesleblader. Bruk spede unge skudd/blader, storvokst brennesle blir ”trevlete” og bitre.
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2-3 ss smør
  • Ca 1 l kyllingkraft/buljong
  • 1-2 dl fløte
  • salt, nykvernet pepper og revet muskat

Slik gjør du:

Bruk hansker når du plukker og renser brenneslebladene.

Skyll bladene i kaldt vann.
Fjern de groveste stilkene.
Forvell i kokende lettsaltet vann i ca. 1 min.
Klem ut kokevannet.

Surr løk og hvitløk i smør i en kasserolle til løken er blank, tilsett brenneslebladene. Surr videre under omrøring til bladene har falt sammen.

Tilsett kyllingkraft, kok opp og la suppen koke i 5-10 minutter.

Kjør suppen jevn med en stavmikser.
Tilsett fløten, kok opp på nytt og smak til med salt, pepper og revet muskat.

Server med kokte halve egg og evt. brød.

BRENNESLE: Du trenger ikke å gå til butikken for å skaffe mat. Foto: TV 2
BRENNESLE: Du trenger ikke å gå til butikken for å skaffe mat. Foto: TV 2

Brenneslepesto

Dette trenger du:

  • 5 dl brennesleblader
  • 2 ss hakkede valnøtter
  • 3-5 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • salt
  • Saft fra sitron
  • revet parmesan

Slik gjør du:

Skyll, rens og forvell (se beskrivelse over) spinatbladene.
Klem vannet godt ut av de forvellede spinatbladene.

Rist de grovhakkede valnøttene i tørr stekepanne, ca. 1 min.

Bruk en stavmikser og kjør; spinat, valnøtter, olivenolje og hvitløk til en glatt masse.
Smak til med salt, revet parmesan og saft av sitron.

Spelt og emmerbrød

Dette trenger du:

  • 1 l blanding av spelt, fin og grov og emmer
  • ca. 5 dl lunkent vann
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss honning

Slik gjør du:

Elt sammen til en klissete deig, den vil bli fastere under heving.
Dekk med plastfilm og sett til heving, ca. 1 time.

Hell deigen over på et stekebrett kledd med bakepapir og smurt med litt olivenolje.
Form brødet lett med hendene til ønsket fasong.
Dekk brødet med plast og la heve i ca. 40 min.

Bruk hendene og brett brødet, som om du skulle brette en konvolutt, vær forsiktig under første bretting.

Dekk til med plast og hev på nytt i ca. 30 min.
Gjenta brettingen, og sett til heving i 20 min.
Brett på nytt og la heve i 15 min.

Stek i varm stekeovn ved 200 grader, nederste rille, 30-40 min.
Steketid kan variere i for hold til høyden på brødet!